Högre Syfte

Tietoevry

”Det är ett superspännande projekt som är cutting edge”

2020-06-18

Text: Elsa Sjögren

Foto: Julia Sjöberg och Andreas Reichenberg

På TietoEVRY utvecklar man banbrytande teknik som gör morgondagens samhälle bättre. Emmy Hall och Tomas Green har varit med och skapat en AI-bot för förskolan.

Emmy Halls beskriver vägen till TietoEVRY och rollen som Service Designer som ”småkrokig”. Efter en tid i Silicon Valley fick hon upp ögonen för det digitala och när TietoEVRY annonserade ut en tjänst inom tjänstedesign kändes det självklart att söka.
– Efter Silicon Valley saknade jag det digitala i min dåvarande roll som tjänstedesigner, något som TietoEVRY erbjöd, säger hon.

Emmy Hall

Titel: Service Designer
Utbildning: Masterexamen i business and design, Göteborgs universitet, examen 2016
Vem inspirerar dig? ”Alla de som med små eller stora medel bidrar för att ta oss igenom denna kris som pågår just nu. Allt från att rädda liv till att hitta nya kreativa former för möten är guld.”

För Tomas Green började resan mot TietoEVRY i Karlstad. Han hade tidigare jobbat med bland annat webbutveckling och drivit egna bolag. Idag jobbar han som Software Developer och arbetar med utveckling, arkitektur och design av appar.
– TietoEVRY var tidiga med att skapa en egen enhet bara för utveckling av mobil-applikationer och det var både kul och lärorikt att få fler kollegor som jobbade inom samma område.

Tomas Green

Titel: Software Developer
Utbildning: Kandidatexamen i informationsteknologi, Karlstad universitet, examen 2010
Vem inspirerar dig? ”Greta Thunberg, för att hon är orubbligt vetenskaplig.”

AI-bot används i förskolor

Både Tomas och Emmy är involverade i arbetet med Laiban, en AI-bot som ska fungera som extra stöd för pedagoger i förskolan. Genom att roboten kan svara på enkla frågor om vad barnen bör ha på sig när de går ut eller vad det blir till lunch hoppas man att pedagogerna avlastas och får mer tid till pedagogisk verksamhet.
– Barnen introduceras till ett digitalt verktyg i tidig ålder. Tanken är att de ska bli mer självständiga och vilja ta reda på saker själva. Kanske landar det i en mer medveten generation, säger Emmy.

Roboten testas just nu på förskolor i Helsingborg.
– Det är ett spännande och innovativt projekt där vi använder den senaste tekniken. Med den intelligens vi skapat i Laiban kan barnen ställa frågor och ledas till rätt information, säger Tomas.

”Barnen ska bli mer självständiga”

Agilt arbetssätt

TietoEVRY består av drygt 24 000 medarbetare som sitter på platser runt om i världen. Samarbete över avdelningsgränserna är en naturlig del av arbetet.
– Vi arbetar agilt och fokuserar på en utmaning i ca två veckor. Efter det får vi feedback genom att testa hur det fungerar i verkligheten, säger Tomas.

Både Tomas och Emmy lyfter kollegorna som något av det bästa med att jobba på TietoEVRY. Att trivas med sina kollegor är viktigt, menar dem, liksom möjligheten att jobba med roliga projekt.
– Det är stor variation på projekten men de har alla någon form av gemensam nämnare när det kommer till innovation, det är ofta sådant som inte testats innan. Det är väldigt kul att jobba med banbrytande projekt, säger Tomas.
– Jag jobbar mycket med människor och behov. Det är roligt att få komma ut och undersöka och försöka förstå saker för att sedan omvandla det till koncept eller lösningar. Det är en stor styrka att vi kan se ett behov och följa arbetet från ax till limpa – och dessutom mäta effekten, säger Emmy.

Tietoevry

Tietoevry creates digital advantage for businesses and society. We are a leading digital services and software company with local presence and global capabilities. Our Nordic values and heritage steer our success. Headquartered in Finland, Tietoevry employs around 24 000 experts globally. The company serves thousands of enterprise and public sector customers in more than 90 countries. Tietoevry’s annual turnover is approximately EUR 3 billion and its shares are listed on the NASDAQ in Helsinki and Stockholm as well as on the Oslo Børs. Läs mer: https://www.tietoevry.com/en/careers/

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Tietoevry
”Jag gillar att lösa problem med hjälp av teknik”
Läs mer
Tom Clignez står lutandes mot en lycktstolpe ute på gatan. I bakgrunden skymtas en buss i förbifarten.
Tietoevry
”Vi strävar efter att ha balans mellan människa, affär och teknik”
Läs mer
Väderstad
“Vi vill vara en motor i omställningen mot en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion”
Läs mer
Senan Rasoul ståendes i svart stickad tröja med vit skjorta. I bakgrunden syns en världskarta och en mörkblå gardin.
Alfa Laval
Teknikutveckling med ett gott syfte på Alfa Laval
Läs mer