Högre Syfte

Essity

Här föds innovationer som skapar ett mer hållbart och cirkulärt samhälle

2020-06-22

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg

Varje år lanserar Essity en mängd innovativa produkter och tjänster. En som har fått mycket uppmärksamhet är Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar.

Elin Orrheim hade egentligen siktet inställt på en karriär inom IT när hon sökte till Essity Go!, det globalt ledande hygien- och hälsobolaget Essitys tvååriga graduateprogram, men under programmets gång fick hon upp ögonen för bolagets innovationsarbete. I dag arbetar Elin som kundansvarig för Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar.

Elin Orrheim

Titel: Account Manager, Tork Sverige.

Utbildning: Civilekonom, Internationella högskolan i Jönköping, examen 2018.

Favoritinnovation: Förutom Tork PaperCircle så slår mitt hjärta lite extra för att rensa upp plasten i våra hav och innovationer som ”The Great Bubble Barrier”.

Hållbarhetstips: Öka din kunskap om cirkulära affärsmodeller – och ta med den ut i näringslivet. Många företag vill bli bättre på hållbarhet men saknar kunskap och nytänkande. Det ger dig en chans att kunna påverka på en högre nivå.

Hur har vägen dit sett ut?

– Inledningsvis arbetade jag med Essitys interna digitalisering, och då ambitionen med Essity Go! är att vi ska få se flera olika delar av företaget fick jag även möjlighet att arbeta i ett innovationsteam för varumärket Tork och i vårt Talent & Leadership Development-team. I ett stort globalt bolag som Essity kan din karriär ta många olika vägar – när möjligheten att arbeta med Tork PaperCircle dök upp tog jag den.

Vad lockade med Tork PaperCircle?

– Jag tycker att den här innovativa tjänsten, som vi nu skalar upp, är ett lysande exempel på hur Essity bidrar till ett mer cirkulärt samhälle. Inte nog med att vi sluter kretsloppet genom att återvinna våra kunders använda pappershanddukar, vi hjälper också våra kunder att minska sitt klimatavtryck med 40 procent jämfört med om pappershanddukarna skulle ha skickats till förbränning. Nu kommer de istället till nytta i vårt pappersbruk i Lilla Edet som tillverkar nya mjukpappersprodukter av dem. Pappersfiber från våra pappershanddukar kan återanvändas mellan sju och nio gånger, varför inte ta vara på den resursen?

”Vi sluter kretsloppet för pappershanddukar”

Vad innebär din roll?

– Som kundansvarig träffar jag de kunder som är intresserade av att ansluta sig till Tork PaperCircle och finns sedan med under hela processen – från det första mötet till att återvinningstjänsten är implementerad hos kunden. Jag undersöker hur kundernas återvinningslokal ser ut, pratar med lokalvårdarna och reder ut vilka utbildnings- och kommunikationsinsatser som kan behövas. Det är viktigt att medarbetarna lär sig sortera rätt.

Det låter som affärer och hållbarhet går hand i hand hos er!

– Det stämmer! Att bidra till ett mer hållbart samhälle är en del av vår långsiktiga strategi, och att ta ansvar för våra produkters hela livscykel, även efter att de är använda, är en del av det. Det finns ett stort behov av att utveckla cirkulära affärsmodeller i alla branscher för att säkra resurseffektiv produktion och konsumtion. Vi vill vara med och bidra till en mer cirkulär ekonomi och jobbar med ambitiösa hållbarhetsmål redan idag, men precis som hos de flesta andra företag finns det mycket kvar att göra. Målsättningen är att våra hygienprodukter ska bidra till att öka människors livskvalitet och samtidigt ha så liten miljöpåverkan som möjligt. På sikt vill vi vara en del av ett system där inget går till spillo.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våra produkter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.

Läs mer: www.essity.com och www.lifeatessity.com

Dela det här inlägget

Essity Placeringar

Högre Syfte

Artiklar du kanske gillar:

RISE
”Företagen är viktiga för att skapa ett hållbart samhälle”
Läs mer
Postnord
”Vi behövs för att vardagen ska fungera i Sverige”
Läs mer
Tietoevry
”Jag gillar att lösa problem med hjälp av teknik”
Läs mer
Postnord
”PostNord är en del av en stor och snabb samhällsförändring”
Läs mer