Högre Syfte

Arbetsförmedlingen

”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”

2019-07-05

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Carolina & Johan går skrattandes ute på gatan. I bakgrunden syns äldre tegelhus och parkerade bilar.

Innovationstakten och ett stort utrymme att driva förändring lockade Carolina Emanuelson och Johan Backström till Arbetsförmedlingens IT-avdelning.

Carolina Emanuelsson arbetar med strategisk kompetensförsörjning och Johan Backström har till uppgift att driva utveckling – och båda är de en del av Arbetsförmedlingens IT-avdelning.
– Jag kommer från det privata näringslivet och brinner för hur man bygger effektiva och välfungerande organisationer. De medarbetare vi är i behov av är personer som har en förmåga att tänka och göra nytt, som kan använda teknik som utvecklar vår verksamhet, säger Carolina.

– Vi befinner oss på en förändringsresa där ITavdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder. Vi behöver ifrågasätta och coacha varandra och inte bara titta på de små förflyttningarna utan på hela flödet och på framtida behov, säger Johan

​​​​​​Carolina Emanuelsson

Titel: Talent Manager

Utbildning: Beteendevetenskap och sociologi, Stockholms universitet, examen 2000.

Hur hämtar du kraft? ”Återhämtning är viktigt och jag använder träning som löpning och styrketräning för att fylla på energi när det behövs, men också för att göra av med energi.”

​​​​​​Johan Backström

Titel: Produktutvecklare

Utbildning: Samhällsvetenskap, gymnasieutbildning.

Varför valde du Arbetsförmedlingen? ”Det som triggar mig är visionen att gör Sverige rikare genom att sätta människor i arbete. Här kan jag göra skillnad.”
​​​

Driver förändring

På Arbetsförmedlingens IT-avdelning arbetar cirka 480 medarbetare. Omvärldsbevakning är en stor del av både Carolinas och Johans uppdrag.
– Förändringstakten och innovationsklimatet är stort. Här finns ett stort utrymme för att vara med och driva förändring. Både jag och Johan fungerar som lite av katalysatorer, vi fångar upp och driver på att avdelningen förverkligar goda tankar och idéer, säger Carolina.

– Arbetsförmedlingen har ett behov av att digitalisera sitt arbete och mitt ansvar handlar om att tänka helt nytt från start och samtidigt hitta nya lösningar på gamla problem. Det som ger mig inspiration är mötet med människor och att springa på någon som sitter på en bra idé men som kanske inte själv har kraften att driva den. Jag blir häpen över all kompetens som finns, säger Johan.

Innovativt pilotprojekt väcker nyfikenhet

Arbetsförmedlingen tillämpar ny teknik på gamla problem. Just nu pågår exempelvis ett pilotprojekt om en ny och lättillgänglig tolktjänst. I pilotprojektet deltar arbetsförmedlare, etableringshandläggare, psykologer och arbetsterapeuter.

– Det är en helt ny tolktjänst som kommer att revolutionera marknaden. Vi vill göra det lätt för våra kunder att komma i kontakt med oss och då är möjligheten till tolkning en viktig faktor. Traditionell tolklösning har stora brister, mötet bokas ofta ett par veckor i förväg och vi bokar kanske en timme för ett samtal som i verkligheten bara tar sju minuter. Den nya tjänsten innebär att vi ropar in en tolk där behovet uppstår och att hjälpen finns tillgänglig inom en minut, säger Johan och fortsätter:

– Den feedback vi får är att det är ett fantastiskt verktyg och vi blir dagligen kontaktade av intressenter som vill vara med i piloten.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknads departementet och ansvarar för offentlig arbetsför-medling och arbetsmarknadspolitisk verksamhet. Arbetsförmedlingens huvudkontor ligger i Solna utanför Stockholm. Läs mer: www.arbetsformedlingen.se

Dela det här inlägget

Arbetsförmedlingen Placeringar

Högre Syfte

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsförmedlingen
”Det vi gör kan förändra människors tillvaro till det bättre”
Läs mer
Postnord
”Vi behövs för att vardagen ska fungera i Sverige”
Läs mer
Postnord
”Social hållbarhet kommer bli ännu viktigare i framtiden”
Läs mer
Carolina & Johan går skrattandes ute på gatan. I bakgrunden syns äldre tegelhus och parkerade bilar.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer