Högre Syfte

RISE

”Det fanns inget annat mål för mig – jag skulle till RISE”

2019-06-26

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg

Kajsa Malmberg klädd i laboratoriumrock i labbet på RISE.

RISE bidrar till ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. Forskningsinstitutet tar ett tydligt samhällsansvar, vilket är viktigt för Kajsa Malmberg.

Kajsa Malmberg kom i kontakt med RISE redan under studietiden. Hon valde att göra sitt exjobb på forskningsinstitutet och fick därefter en tjänst som projektledare i Göteborg

– När jag upptäckte att det fanns ett ställe att jobba på nära forskning men inte i akademin fanns det inget annat mål för mig – jag skulle till RISE. Nu har jag varit här i två år och att jag skulle få så mycket erfarenhet kunde jag aldrig drömma om.

Kajsa Malmberg

Titel: Projektledare.

Utbildning: Civilingenjör i bioteknik, Chalmers tekniska högskola, examen 2017.

Vem inspirerar dig? ”Det är många. Förutom Michelle Obama och mina kollegor så inspireras jag av mina två bästa vänner, Ida och Linnea. De är extremt drivna och är precis som jag nyutexaminerade civilingenjörer. Vi peppar och stöttar varandra.”

Hjälper företag att växa

Kajsa är projektledare i en grupp med expertis inom livsmedelsmikrobiologi och hygien som jobbar för att Sverige ska ha livsmedelssäkra produkter. Gruppen har nära samarbeten med livsmedelsföretag och genomför riskanalyser och labbtester på olika livsmedel. Kajsa ingår även i Livsmedelsacceleratorn – ett projekt som hjälper företag inom livsmedelssektorn i Västra Götalandsregionen att växa. I hennes arbetsuppgifter ingår att vara ute på företag och lyssna in vad de behöver hjälp med.

– Livsmedelsacceleratorns hjälp är gratis för små- och medelstora företag och finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen, säger Kajsa och fortsätter:

– Vi vill se tillväxt i livsmedelsbranschen. I höstas genomförde vi en workshop med ett gäng vertikalodlare. Att odla på höjden har blivit populärt och vi kom bland annat fram till att det kan behövas en laborativ testbädd så att varje litet företag slipper bygga upp en egen.

”Kan jag få fler människor att leva lite längre på grund av vårt projekt, så känns det riktigt bra.”

Bidrar till en hållbar framtid

RISE är en oberoende innovationspartner som ägs av svenska staten. Forskningsinstitutet arbetar på uppdrag av näringsliv, akademi och offentlig sektor. Ett av de forskningsprojekt som Kajsa är involverad i, ReduSalt, går ut på att reducera salthalten i processade livsmedel med målet att få en förbättrad folkhälsa.

– Kan jag få fler människor att leva lite längre på grund av vårt projekt, så känns det riktigt bra. Att känna att jag gör nytta och bidrar till samhället betyder mycket för mig och det är en stor anledning till att jag vill fortsätta på RISE.

RISE

RISE är en internationellt ledande institutskoncern. På RISE står kreativiteten i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället.

Antal medarbetare: 2 800.

Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

RISE Placeringar

Högre Syfte

Artiklar du kanske gillar:

RISE
”Företagen är viktiga för att skapa ett hållbart samhälle”
Läs mer
Carolina & Johan går skrattandes ute på gatan. I bakgrunden syns äldre tegelhus och parkerade bilar.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Per Löfgren sittandes i en röd fåtölj i sammet. I bakgrunden syns gröna växter.
JM
”Vi är väldigt stolta över att alla våra bostäder Svanenmärks”
Läs mer
Postnord
”Vi behövs för att vardagen ska fungera i Sverige”
Läs mer