Högre Syfte

Postnord

”Social hållbarhet kommer bli ännu viktigare i framtiden”

2023-05-22

Foto: Patrik Lundin

Med PostNords storlek kommer möjligheter att skapa stora förändringar men också stora krav. Johan Sandström är stolt över att få jobba med hållbarhetsfrågor.

Logistik har alltid intresserat Johan Sandström. Han studerade till maskinkonstruktör på KTH och kom tidigt i sin karriär in på en inriktning mot hållbarhet.  

 

– Jag har alltid tilltalats av det som är effektivt och logistiskt korrekt – det sitter i min ryggmärg. När jag jobbar med hållbarhetsfrågor är det med ett ingenjörsperspektiv, berättar Johan.
 

 

Idag jobbar han i rollen som specialist hållbar leverantörskedja på PostNord.

 

– Det är väldigt roligt att jobba på ett företag som har en så central funktion i samhället. Hållbarhet är en stor prioritering på PostNord och min roll handlar om att säkra en hållbar leverantörskedja. Vi vill vara ledande inom det sociala perspektivet för att bidra till schyssta villkor. För att göra det arbetar vi med en tydlig struktur med kvalificeringar och avtal. Vi tar in och bedömer självutvärderingar och gör revisioner på plats med syftet att hjälpa och stötta leverantörer där det behövs. Jag är övertygad om att social hållbarhet kommer bli ännu viktigare i framtiden.

 

 

”Inom verksamheten finns otroligt många drivna, trevliga människor” 


Skarpa miljömål 

PostNord är Nordens största logistikaktör och en genomsnittlig dag förmedlas över 650 000 paket och cirka tre miljoner brev och andra försändelser.

 

– Vår storlek är en möjlighet som gör att vi kan skapa förändring på riktigt. Med vår storlek kommer också särskilda krav; vi behöver alltid vara ett företag i framkant. Våra ägare, svenska och danska staten, och även våra kunder kräver att vi driver ett tydligt miljöarbete, något som är positivt och skapar en extra kraft i frågorna, säger Johan och fortsätter:

 

– PostNords första skarpa miljömål var att minska klimatpåverkan med 40 procent mellan 2009 och 2020. Det var en ambitiös målbild som vi klarade. Nu fortsätter vi att jobba aktivt med en bred hållbarhetsagenda. I våra mål finns numera också viktiga punkter om arbetsvillkor och ett schysst företagande.

Johan Sandström

Titel: Specialist hållbar leverantörskedja. 

 

Utbildning: Civilingenjör inriktning maskinkonstruktion, KTH, examen 1999.

 

Vad är du mest stolt över i din karriär?
”Att jag får jobba med hållbarhet och miljö. Jag pluggade till maskinkonstruktör men halkade tidigt in på det här området. Det är en förmån att få jobba med frågor som betyder mycket både för mig och hela samhället.” 

Förbättra arbetsvillkor 

Det finns flera saker med PostNords arbete inom sociala aspekter som gör Johan extra stolt. Ett exempel är ett internationellt samarbete med fokus att mäta hur externa lastbilschaufförer mår.

 

– Vi driver ett löpande arbete för att utveckla hur vi följer upp att alla i vår leverantörskedja lever upp till våra förväntningar. Nu arbetar vi med ett verktyg som ska mäta om lastbilschaufförerna som kommer till våra anläggningar har bra förutsättningar och känner sig trygga. Målet är att samla in information för att kunna förbättra deras arbetsvillkor.

 

På frågan vad Johan tycker är roligast med sitt jobb kommer svaret snabbt.
– Roligast är mötet med människor. Jag har besökt många terminaler och olika delar av PostNords verksamhet och den positiva andan slår mig alltid. Inom verksamheten finns otroligt många drivna människor som jobbar för att brev- och paketlogistiken ska fungera på bästa sätt. Det är häftigt att få vara del av en så stor verksamhet, som en gigantisk maskin som ska fungera optimalt varje dag.   

Text: Camilla Rindås 

Postnord

PostNord erbjuder kommunikations- och logistiklösningar till, från och inom Norden. Vi är stolta över förtroendet att få säkerställa postservicen till privatpersoner och företag i Sverige och Danmark. PostNord AB bildades genom samgåendet mellan PostDanmark A/S och Posten AB 2009. Antal medarbetare: 30 000.
Läs mer: postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Postnord
”Det är intressant att jobba på PostNord som alla har en relation till”
Läs mer
Postnord
”Vi har en viktig roll – våra krav ger ringar på vattnet”
Läs mer
Postnord
”Vi behövs för att vardagen ska fungera i Sverige”
Läs mer
Postnord
”PostNord är en del av en stor och snabb samhällsförändring”
Läs mer