Högre Syfte

JM

”Vi är väldigt stolta över att alla våra bostäder Svanenmärks”

2019-07-05

Text: Camilla Rindås

Foto: Kristofer Hedlund

Per Löfgren sittandes i en röd fåtölj i sammet. I bakgrunden syns gröna växter.

Per Löfgren kunde inte tacka nej till drömrollen. I dag driver han JMs hållbarhetsarbete och tycker det är viktigt att alla får en chans att bidra.

Per Löfgren

Titel: Hållbarhetschef.

Utbildning: Kandidat i biologi samt master i miljömanagement, Stockholms universitet, examen 1999.

Vem är din förebild inom miljöarbete? ”Häftiga Greta Thunberg. En otrolig kraft som jag tror alla beslutsfattare behöver för att förstå. Den typen av engagemang ser jag upp till.”

Per Löfgren är en återvändare. Efter att ha jobbat på JM i fem år blev han lockad till en annan arbetsgivare. Men ett antal år senare valde han att komma tillbaka.

– Jag är inte ensam om att återvända hit. Det är en fantastisk arbetsgivare. Dessutom blev jag erbjuden min drömroll, och den kunde jag inte tacka nej till.

Det var rollen som hållbarhetschef som Per rodde hem. Hela sitt yrkesliv har han jobbat med miljöfrågor på olika sätt.

– Jag är passionerat intresserad av hur man skapar värde för både företag och samhälle, på samma gång. Min roll handlar mycket om att lyfta blicken från företaget och tänka utifrån samhällets syn. I dag förväntar sig kunder att man arbetar med miljöfrågor och företagens ansvar är större än någonsin. Så var det inte förr. Den utvecklingen har varit väldigt intressant att följa, berättar Per.

"Vi är den största bostadsutvecklaren i Sverige och det vi gör påverkar hela branschen"

Följer Agenda 2030

JM arbetar brett med hållbarhet och driver flera olika projekt. Samtliga utgår från Agenda 2030, FN:s globala hållbarhetsmål, som JM beslutat sig för att använda i sitt arbete.

 

– Tolv av FN:s hållbarhetsmål är extra relevanta för vår verksamhet, och de har vi utvecklat och brutit ner till olika delmål. Nu har vi gett olika delar av verksamheten ansvar över egna delar, det är viktigt att alla får en chans att bidra, säger Per och tillägger:

– För att hållbarhetsfrågor ska komma till sin rätt inom en verksamhet behövs engagemang från såväl medarbetare som ledning. På JM är hållbarhet en viktig kärnfråga, vilket gör mitt arbete ännu roligare.

Den kända svanen

Sedan förra året märker JM alla bostäder som påbörjar att utvecklas med Svanenmärket. Miljömärkningen innebär att Svanen granskar JMs miljöarbete i varje enskilt projekt. I branschen är de ensamma om att jobba med en sådan märkning i samtliga av koncernens länder.

– Eftersom vi har haft ett strukturerat miljöarbete under så många år var det jämförelsevis lätt att anpassa verksamheten efter Svanens krav. Märkningen ger oss ett tydligt kvitto från en extern partner att vi driver ett gediget miljöarbete, något vi är väldigt stolta över.

Per tycker att det är givande att jobba med hållbarhetsfrågor inom en så pass stor organisation som JM är.

– Vi är den största bostadsutvecklaren i Sverige och det vi gör påverkar hela branschen. Om vi till exempel ökar vår andel kvinnliga hantverkare, som är ett av våra mål till 2030, så gynnar det både samhället nu och i framtiden. Att jobba med något som gynnar alla, där ingen är förlorare – det är en härlig känsla, avslutar Per.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete.  

Läs mer: JM.se

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Högre Syfte

Artiklar du kanske gillar:

Carolina & Johan går skrattandes ute på gatan. I bakgrunden syns äldre tegelhus och parkerade bilar.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Arbetsförmedlingen
”Det vi gör kan förändra människors tillvaro till det bättre”
Läs mer
Senan Rasoul ståendes i svart stickad tröja med vit skjorta. I bakgrunden syns en världskarta och en mörkblå gardin.
Alfa Laval
Teknikutveckling med ett gott syfte på Alfa Laval
Läs mer
Postnord
”Det är intressant att jobba på PostNord som alla har en relation till”
Läs mer