Årets Hederspris

Billerud

Billerud utvecklar hållbart medarbetarskap globalt

2023-12-08

Text: Tina Lindström Carlsson

Employer Branding Awards 2023

Årets Hederspris

Billerud arbetar för en hållbar organisation rakt igenom – från produkter och verksamhet till ledare och medarbetare världen över. Betydelsen av ledarskap utökas nu till ett hållbart och globalt medarbetarskap med fokus på lärande och utveckling.

Paulina Ekvall har inte bara en förkärlek för att se människor växa utan även plantorna i trädgården hemma i Viken i nordvästra Skåne. Hon är Executive Vice President för HR & Kommunikation på Billerud och brinner för en hållbar organisation i stort och ett hållbart ledarskap i synnerhet. Nu introducerar Billerud även ett hållbart medarbetarskap.

 

– Vi har ett omfattande hållbarhetsarbete på Billerud. Det innefattar även innovation, nya vägar att använda träfiber på, resurseffektiv produktion och en hållbar leveranskedja och når hela vägen till våra medarbetare. Ett exempel är att fabrikerna i Europa använder 97,5 procent fossilfritt bränsle, vilket är en hög siffra, säger hon.

Paulina Ekvall

Titel: Executive Vice President, HR & Kommunikation.
Utbildning: Personal- och arbetslivslivsprogrammet, Lunds universitet, examen 1993, samt University of Cape Town, examen 2006.
Hur gör du för att samla energi? ”Jag är en riktig trädgårdsnörd, så då gräver jag i rabatterna eller odlar i mitt växthus.”

Utveckling av ledarskapet

Paulina märkte tidigt att det fanns olika förväntningar på ett bra ledarskap i den globala industrikoncernen. Så 2018 tog hon initiativ till olika workshops med Billeruds 150 högsta globala ledare. Till sin hjälp hade hon kollegan Cecilia Nyblom, Leadership and Talent Manager. 

 

– Det blev grunden för vårt program för hållbart ledarskap. Kärnan i kulturförändringen handlar om att driva förbättringar, engagera sig i sina medarbetare, leda en säker arbetsmiljö och ta hand om sig själv för att man ska kunna hålla länge. Det fungerar väldigt väl oavsett land, säger hon.

”Vi har ett omfattande hållbarhetsarbete på Billerud.”

Etablering i USA

I mars 2022 förvärvade Billerud ett bolag i USA med tre produktionsenheter. Planen är att över tid transformera dessa till att producera kartong för försäljning på den amerikanska marknaden. Ledarskapet är en viktig del av integrationen av företagskulturen. Vårt mål under 2023 var att utbilda åtminstone 35% av de amerikanska ledarna men vi har redan nått 50%.

– Det handlar om allt från att integrera gemensamma system och processer men framför allt företagskulturen, inklusive att förmedla vilka förväntningar vi har på ledarna. På sikt ska alla våra ledare ha gått utbildningen, säger Paulina.

Lärande och utveckling

Varje ledare på Billerud får verktyg att bli en bra chef. De får sitt eget hållbara ledarskapsindex i årlig medarbetarundersökning och får hjälp att vid behov stärka sitt ledarskap. Nu introduceras det hållbara medarbetarskapet.

– Samma budskap om lärande och utveckling speglas nu till våra medarbetare, säger Paulina och fortsätter:
– Vi har varit duktiga på att hålla i och hålla ut med en röd, lång och tydlig tråd. I början av 2023 började vi introducera det hållbara medarbetarskapet bland annat genom artiklar till alla anställda och genom att involvera cheferna. Hållbara medarbetare bygger på input från mer än 600 medarbetare över hela världen. Nästa steg blir att levandegöra programmet, och det görs bland annat genom digitala kurser och läranderesor om vad det innebär att vara hållbara medarbetare.

Billerud

Billerud är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. Billerud är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Läs mer: https://www.billerud.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Billerud
Billerud utvecklar hållbart medarbetarskap globalt
Läs mer
Paulina Ekvall sitter i soffa på BillerudKorsnäs kontor.
Billerud
BillerudKorsnäs expanderar i USA
Läs mer
PostNord
Så länge det finns brev är PostNord i förändring
Läs mer
Hemköp/Tempo
Öppen dörr till matglädje och karriär på Hemköp/Tempo
Läs mer