Universum Awards 2020

ONE Nordic

Decentraliserat ansvar ger framgång för ONE Nordic

2020-09-22

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Jonas Arvidsson på One Nordic.
Foto: André de Loisted

Universum Awards 2020

Årets VD

ONE Nordic bygger det nya energisamhället. Och det är medarbetarna som är den verkliga styrkan bakom framgångarna. Därför läggs det mycket tid och energi på dialog, kommunikation och ett stort mått av frihet under ansvar.

ONE Nordic utvecklar och bygger Sveriges energiinfrastruktur och erbjuder tjänster inom entreprenad, underhåll och teknik till energiproducenter, energi- leverantörer och energianvändare. Vd:n Jonas Arvidsson lägger mycket tid och energi på att åka runt i landet för att möta grupper av medarbetare. I höst väntar ett 50-tal möten.

– Vi lägger en ny strategi var tredje år och det är dags nu i höst. Jag träffar alla medarbetare i mindre grupper för att de ska få berätta vad de tycker att vi gör bra och vad de tycker att vi behöver ändra på. Den dialogen är viktig för att vi ska kunna ha en god kommunikation och trivsel i företaget, säger han.

Jonas Arvidsson

Titel: Vd.
Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik, Lunds tekniska högskola, examen 1998. Doktor i maskinelement, Lunds tekniska högskola, 1993.
Favoritinnovation: ”Livefotboll i min tv-apparat – att jag kan se de bästa fotbollsspelarna i världen från min soffa. Det är fantastiskt och har gett mig livskvalitet.”

Medarbetarna bakom framgångarna

Jonas kammade hem titeln Årets vd inom employer branding, och han menar att det är ett gediget lagarbete som resulterat i vinsten.
– Vi har bestämt oss för att ha duktiga och engagerade medarbetare och det är den enskilt sett största långsiktiga konkurrensfördelen vi kan ha i ett snabbt informationssamhälle. Därför är vår prioritet att både välja de bästa talangerna och att få våra medarbetare att vilja stanna kvar hos oss länge. Det gör vi genom att få dem att trivas och ge dem chansen att jobba på toppen av sin förmåga. Vi har engagerat oss jättemycket i frågan. Därför blev jag väldigt glad över priset, säger han.

Digitala mötesplatser

Nästa generation är i huvudsak digitala. Därför använder ONE Nordic olika digitala kanaler på ett så aktivt sätt som möjligt med syfte att attrahera nya medarbetare.
– Vi verkar och lever i en fantastiskt intressant framtidsbransch – energibranschen – och det skriver och pratar vi mycket om för att få nästa generation att bli intresserad. Det sker massor av satsningar som exempelvis omställningen till ett grönt energisamhälle, vilket gör branschen rolig och spännande att arbeta inom, säger Jonas och fortsätter:

– Det andra steget är att vi pratar mycket om vårt företag. ONE Nordic som företag är väl positionerat, vi jobbar med alla de stora aktörerna på marknaden över hela landet och använder ny spännande teknik. Sedan berättar vi om våra skolsamarbeten och trainee- och lärlingsprogram som är ett utmärkt sätt att komma in i branschen.

Frihet under ansvar

ONE Nordic har cirka 1 000 anställda. Ett decentraliserat mandat och ansvar får människor att trivas, bli motiverade och växa.
– Varje team och medarbetare har stort mandat till att styra verksamheten på det sätt som fungerar och passar för dem. Det gör att människor trivs och presterar lite bättre. När människor trivs har man en enorm uppsida av det, och allt blir så mycket lättare. Prestationen blir bättre, det är roligare att jobba ihop och de som trivs pratar gott om sin arbetsgivare och då blir det lättare att rekrytera. Och när de trivs märker kunder och leverantörer det också, säger Jonas.

ONE Nordic

ONE Nordic är en av Nordens ledande leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och service inom energisektorn. Med vår rikstäckande organisation och lokala kännedom tar vi ansvar för och levererar högklassiga tjänster och lösningar till energiproducenter, -distributörer och -användare. Antal medarbetare: Cirka 1 100 i Sverige och Norge. Huvudkontoret ligger i Malmö. Läs mer: www.one-nordic.se/jobba-hos-oss

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

210916 Malmö
Emmeli Häggström på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
ONE Nordic bygger det nya energisamhället
Läs mer
Malmö 200618
Emmeli Häggström på One Nordic.
ONE Nordic
ONE Nordic bygger det nya energisamhället
Läs mer
Samsung
Samsung utvecklar teknik för framtiden
Läs mer
Trine Krohnstad sitter i en loungestol med en dator i knät.
Sector Alarm
Sector Alarm formar framtidens ledare
Läs mer