Vinnare Employer Branding Awards 2021

PostNord

Engagemang avgörande när PostNord ställer om

2021-11-08

Estimerad lästid ca 2 min

AnneMarie står vid ett trapphus i glas och blickar in i kameran.

Vinnare Employer Branding Awards 2021

Årets vd

Foto: Felicia Yllenius

Medarbetarnas engagemang och starka driv bidrar till att ta PostNord in i framtiden. Koncernen utvecklar verksamheten med en ny affärsmodell, innovation och samarbeten. Samtidigt har de fokus på att vara fossilfria i hela logistikkedjan år 2030.

PostNord är den ledande leverantören av kommunikations- och logistiklösningar till, från och inom Norden. Annemarie Gardshol, vd och koncernchef, drivs av att se människor lyckas.
– Att jobba i en organisation där vi strävar mot att göra varandra framgångsrika är väldigt belönande, säger hon och fortsätter:
– Vi är i en spännande förändringsfas där vi måste vara snabba, innovativa och utveckla lösningar som verkligen gör skillnad i vardagen. Det gäller att ställa om och hitta den nya affärsmodellen som ska göra oss framgångsrika framåt. Företaget har funnits i nästan 400 år och vi vill säkerställa att det finns kvar i minst 400 år till. Det är en häftig resa att vara med på!

Annemarie Gardshol

Titel: Koncernchef.
Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi, Chalmers tekniska högskola, examen 1991. Robotteknik, Imperial College of Science and Technology, London, examen 1991.
Vad ger dig energi? ”Att försätta mig i en tillvaro som känns kravlös men som kräver närvaro. Paradoxalt nog kan detta vara när jag klättrar i berg eller har ett riktigt fysiskt träningspass.”

Stolta medarbetare

Annemarie har korats till Årets vd inom employer branding. Hon leder koncernen som har 28 000 medarbetare varav 20 000 i Sverige.
– Genom att förlösa kraften hos våra fantastiska medarbetare har vi kunnat leverera på ett viktigt kundlöfte, och det har gjort skillnad för PostNord som varumärke, säger hon och fortsätter:
– Våra medarbetare känner ett stort ansvar och är stolta över det. Och stoltheten ökar, det ser vi i våra medarbetarundersökningar.

Råd till den som är ny på jobbet?

 ”Gräv där du står och fokusera på uppgiften. Var nyfiken och lösningsorienterad. Våga lita på dig själv men våga också lyssna på de som tror på dig och våga ta möjligheterna när de kommer. Bygg relationer.”

Driver förändring i branschen

Koncernen har siktet inställt på att vara fossilfria till 2030. Verksamheten har tusentals fordon som kör över hela Norden varje dag och alla ska bli fossilfria. Flera projekt pågår för att nå målet, till exempel ett som går ut på att minska luften i förpackningar.

– Vi kommer att driva pilotprojekt, vi samarbetar med leverantörer och nyttjar nya typer av fordon och drivmedel för att nå målet. Vi använder modern teknik som AI och machine learning för att öka kvaliteten i våra beslut. Samtidigt är vi med och påverkar samhället genom att leda branschen in i den koldioxidneutrala ekonomin, säger Annemarie och
fortsätter:
– PostNord är som en pralinask. Här finns det många olika arbetsuppgifter och ansvarsområden.

Annemarie väljer:

Podcast

Bok

Ringa

Mejla

Uppkopplad

Avkopplad

Havet

Skogen

Pålitlig, modig och engagerad

Ledarna på PostNord utbildas i ekonomi och förändringsledning, men får även fördjupning i hur vi människor fungerar när vi ställs inför utmaningar.
– Vi är ett bolag som måste uppfattas som pålitligt. Därför pratar vi mycket om vårt ABC-ledarskap: accountable, brave, committed. Det handlar bland annat om att ta ansvar för sin egen del och för helheten. Att vara modig och våga möta kunderna och medarbetarna i förändringen. För att skapa engagemang hos andra måste du själv vara genuint engagerad. Då får du ut den positiva kraften som finns i alla medarbetare, säger Annemarie och fortsätter:

– Modernt ledarskap är en färskvara som alla ledare behöver tränas i. Att säkerställa att vi blir en lärande organisation innebär att leda sig själv, inte bara andra. Att se möjligheter, våga testa, men också att våga se misstag som en möjlighet att göra något bättre.

Text: Tina Lindström Carlsson

PostNord

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 300 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Läs mer www.postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
PostNord stärker sin position genom medarbetarna
Läs mer
PostNord
Medarbetarna är PostNords sanna varumärkesambassadörer
Läs mer
PostNord
PostNord har stärkt sin position som arbetsgivare
Läs mer
PostNord
Nya perspektiv viktiga på PostNords förändringsresa
Läs mer