Nominerade 2023

Svensk Exportkredit

Kompetens och samarbete är nyckeln för SEK

2022-06-17

Lästid ca 2 min

Petra Könberg och Anna Rattfeldt i SEK:s ljusa lokaler.

Employer Branding Awards 2023

Årets hederspris

Foto: Felicia Yllenius

Syftet för det statligt ägda exportkreditföretaget SEK är tydligt – de ska stärka de svenska exportföretagens konkurrenskraft. Kompetens, erfarenhet och samarbetsförmåga är viktiga komponenter för företagets framgångar.

SEK är ett statligt bolag som finansierar svensk exportnäring. Kommunikationschef Petra Könberg och HR-partner Anna Rattfeldt vittnar om en arbetsplats som präglas av sitt syfte.
– Det som utmärker SEK är just att vi ska stärka exportföretagen för att de bidrar till tillväxt och sysselsättning i Sverige. Det engagerar alla oss som jobbar här och även våra kunder, säger Petra.
– Det är uppdraget som genomsyrar vårt arbete och det vi brinner för. Och det är ett komplext arbete som är både utmanande och utvecklande, säger Anna.

Anna Rattfeldt

Titel: HR-partner.

Utbildning: Magister i företagsekonomi, Uppsala universitet, examen 2003.

Smultronställe: ”Sicilien – för atmosfären, kaffet och glassen.”

Petra Könberg

Titel: Kommunikationschef.

Utbildning: Diplomerad marknadsekonom, IHM, examen 1998.

Smultronställe: ”Sundsvall, där mina föräldrar bor.”

Lyssnar in varandra

Petra och Anna lyfter samarbetet mellan HR och kommunikation som en framgångsfaktor och som en av anledningarna till att SEK är synliga externt och når ut till relevanta målgrupper.

– Vi lyssnar in varandra och ger varandra idéer, säger Anna.
– Vårt täta samarbete är ett av skälen till att SEK är känt och ses som en attraktiv arbetsgivare bland studenter och young
professionals. Förutom mycket skratt och att det är högt i tak så har vi respekt för varandras kompetenser och olika ingångar i employer branding-frågorna, säger Petra.

Experter på finans och export

SEK med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö har i dag 264 anställda, varav ett 60-tal anställdes under 2020–2021.
– Kompetens är oerhört viktigt för oss, vi är en relativt liten aktör och har samma krav på oss som storbankerna, vilket gör att samarbete är centralt. Vi brukar säga att om du vill bli riktigt duktig på något så ska du jobba hos oss. Vi är involverade i många olika frågor inom finansbranschen och export vilket gör att du lär dig enormt mycket, säger Petra.

– Vi jobbar med de största exportföretagen i Sverige. Våra motparter är extremt kompetenta och det behöver vi kunna matcha, både i Sverige och utomlands. Vi är stolta över den kompetens, erfarenhet och samarbetsförmåga vi har inom SEK, och det försöker vi lyfta på olika sätt, säger Anna
– Vår vd har ett starkt engagemang i personalen. Han har exempelvis regelbundna luncher med åtta till tio anställda per gång som får möjlighet att diskutera aktuella frågor. Det är väldigt uppskattat, avslutar Anna.

“Atmosfären är inbjudande, alla delar med sig”

Viktigt uppdrag

SEK driver utbildningsprogrammet Swedish Export Academy i samarbete med Almi, Business Sweden, Exportkreditnämnden och UD. Programmet är ungefär ett halvår långt och syftar till att utveckla medarbetarna och stärka samarbetet för att främja svensk export.
– Det roligaste är vårt uppdrag, att vi gör något på riktigt, och att jag kan vara med och påverka verksamheten. Atmosfären är inbjudande, alla delar med sig, vi vet vart vi ska och hur vi ska jobba tillsammans för att nå dit, säger Petra.

Text: Tina Lindström Carlsson

Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit är ett statligt företag som lånar ut pengar till svenska företag som vill exportera och till deras kunder som vill köpa svenska produkter och tjäns­ter. Under 2018 hade SEK 260 miljarder kronor i total utlåningsportfölj och lånade ut 57 miljarder. Totalt hade SEK utlåning i 70 länder.   Läs mer: www.sek.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Svensk Exportkredit
SEK:s kompetens tar Sverige på export
Läs mer
På Trelleborg AB tas beslut ute i verksamheten
Läs mer
DNB
Inkludering och jämställdhet är i fokus på DNB
Läs mer
Martina Smedman står framför Postnords kontor.
PostNord
Den interna stoltheten på PostNord syns utåt
Läs mer