Nominerade 2021

Samsung

”På Samsung uppmuntras vi att förverkliga våra idéer”

2020-11-12

Text: Manja Bååth

Foto: Sigrid Malmgren

Nominerad 2021

Årets innovatör

Innovativa produkter och en schysst företagskultur är två anledningar till att allt fler unga söker sig till Samsung, tror personaldirektör tror Thomas Holmberg. Dessutom ges medarbetarna stor frihet att förverkliga sina idéer.

Samsung är ett elektronikföretag som tillverkar och säljer allt från tv-apparater och högtalare till vitvaror, gaming-monitorer och mobiltelefoner. Thomas Holmberg jobbar som personaldirektör på Samsung Electronics och han märker hur intresset för dem som arbetsgivare ständigt ökar, framför allt bland studenter och young professionals.
– Hos oss finns stora utvecklingsmöjligheter och många olika vägar att gå. Vill du kan du vidareutveckla dig inom ett särskilt område, bli chef eller söka dig till något annat av våra Samsungbolag i världen. De flesta som börjar hos oss får dessutom snabbt mycket eget ansvar. Så Samsung är ett bra företag att göra karriär på, säger Thomas och fortsätter:
– Och genom ett målinriktat och långsiktigt employer branding-arbete har vi lyckats nå ut med detta.

Thomas Holmberg

Titel: Personaldirektör.
Utbildning: Linjen för personal- och arbetslivsfrågor, Linköpings universitet, examen 1990.
Vad har du för mycket av i kylskåpet? ”Glasburkar med oliver, kapris och vitlök. Typ tapasgrejer som aldrig äts upp.”

En snabbrörlig arbetskultur

Något som Thomas uppskattar extra mycket med företaget är arbetskulturen. Trots bolagets storlek med över 500 anställda är
kulturen snabbrörlig och ger utrymme för att testa sina idéer.
– Vi har en förlåtande och stöttande kultur där det är okej att göra fel. Det är bättre att fatta ett beslut, testa och agera istället för att stanna upp på grund av rädsla för att göra fel. Ibland blir det fel, men då är det bara att försöka igen. Det är så vi lär oss och utvecklas, säger Thomas och fortsätter:
– Medarbetare uppmuntras att förverkliga sina idéer, något som överlag är ganska ovanligt i stora organisationer likt vår.

Teknik som skapar samhällsnytta

Mycket är på gång inom bolaget. Just nu jobbar de till exempel med connected living och att utveckla 5G och artificiell intelligens. Dessutom arbetar de inom flera områden där de använder sina produkter för att utveckla samhället.
– Vi driver flera projekt där vi använder vår teknik för att skapa samhällsnytta, till exempel genom skolprojekt där våra produkter används för att skapa bättre förutsättningar för undervisning, säger Thomas.

Nya utmaningar under pandemin

På grund av coronapandemin står Samsung just nu – likt många andra företag – inför nya utmaningar.
– Corona har förändrat sättet vi arbetar på. Många av oss jobbar hemifrån och då behöver vi som företag hitta nya sätt att driva utveckling och kreativitet på. Dessutom är vi alla olika, vissa älskar att jobba hemifrån medan andra till och med kan må psykiskt dåligt av det. Sådana aspekter är också något vi måste ta hänsyn till och arbeta med, säger Thomas.

Ingen dag är den andra lik

Ett snabbrörligt bolag innebär att ingen dag är den andra lik. Och detta är något Thomas uppskattar med Samsung.
– Man vet inte på morgonen hur dagen kommer att sluta. Och för mig finns det en tjusning i att inte veta hur dagen kommer att utveckla sig. Jag får energi av den här föränderligheten, avslutar Thomas.

Samsung

Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 320 671 medarbetare i 73 länder, och en årlig försäljning på 213 miljarder dollar, 2017. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt.

Läs mer: www.samsung.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Samsung
Samsung bygger på kreativitet och innovation
Läs mer
Samsung
På Samsung kan alla spänna sin båge utan begränsningar
Läs mer
Samsung
Samsung utvecklar teknik för framtiden
Läs mer
JM
JM klättrar i ranking bland ingenjörer
Läs mer