Nominerade 2023

Samsung

Samsung bygger på kreativitet och innovation

2022-06-17

Lästid ca 2 min

Employer Branding Awards 2023

Årets HR-direktör

Foto: Patrik Lundin

Sedan starten för mer än 50 år sedan har det gått en röd tråd genom Samsung. Det globala teknikföretaget har tagit sig an stora utmaningar med hjälp av den kreativitet och mångfald som finns hos medarbetarna världen över.

Samsung Electronics grundades 1969 med ambitionen att skapa innovationer som underlättar människors vardag. HR-chefen Helena Fidan började hösten 2021 och lockades av det globala företaget som ständigt ligger i teknisk framkant.

– Drygt 50 år efter starten skapar vi fortfarande teknik som bryter ner barriärer och hjälper människor till en bättre vardag. Det är framför allt kreativiteten och mångfalden hos våra anställda som har gjort oss till ett av världens mest innovativa företag, säger hon.

Helena Fidan

Titel: Director Human Resources and Organizational Support.

Utbildning: Ekonomi, inriktning organisation. Stockholms universitet, examen 2002.

Smultronställe: ”Spanien – för klimatet, maten och havet. Av alla platser du kan besöka i landet är Valencia bäst.”

Förbättrar samhället med teknik

Samsung använder sin teknik för att driva tillväxt och utveckling i de samhällen där de är verksamma. Ett exempel är utbildningssatsningen ”Solve for Tomorrow” som uppmuntrar unga att bidra till en positiv samhällsförändring genom teknik och innovation. Två studenter i Paraguay har tagit fram en avsaltningsanordning som renar vatten med hjälp av solenergi.

– Ett lokalt exempel här i Norden är en app där personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan känna trygghet, gemenskap och få stöd att hantera vardagens utmaningar, säger Helena och fortsätter:

– Två år i rad har vi utsetts till ”Global Best Employer” av Forbes, och jag är övertygad om att det är passionen hos våra medarbetare som fortsätter att driva vår innovationskraft framåt.

Internationell miljö

Helena har nominerats till Årets HR-direktör inom employer branding. Hon och hennes kollegor arbetar bland annat aktivt med ett nordiskt graduate-program där unga personer får en möjlighet att utvecklas i en internationell miljö. Samsung är även närvarande på studentmässor.

– Vi har en passion för det vi gör, och vår arbetsmiljö är öppen och samarbetsvillig. Och det underlättar utbytet av den unika kunskap och expertis som varje individ tillför.

Stöd för medarbetarna

Samsung lyfter ständigt viktiga områden så som välmående, jämställdhet, diversifiering och inkludering. Och i kölvattnet av pandemin och i tider av turbulent världspolitik fokuserar företaget just nu extra mycket på medarbetarnas välmående. Förutom interna initiativ erbjuder de professionell extern coachning.

– Vi tror starkt på att ett företag är sina medarbetare. Vårt mål är att tillhandahålla moderna och flexibla arbetssätt och stödverktyg för att säkerställa att våra anställda kan nå sin fulla potential. Vi har exempelvis ”Buddy Program” – ett slags mentorprogram där medarbetare får en chans att föra vidare och dela kunskap mellan varandra, säger Helena och fortsätter:

– En viktig faktor som påverkar hälsa och trivsel är gott ledarskap. Därför satsar vi mycket på ledarskapsutbildningar och tar upp frågor som att hantera hybrida arbetssätt och att förmedla förståelse kring styrkan i att ha diversifierade team.

Text: Tina Lindström Carlsson

Samsung

Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 320 671 medarbetare i 73 länder, och en årlig försäljning på 213 miljarder dollar, 2017. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt.

Läs mer: www.samsung.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Samsung
På Samsung kan alla spänna sin båge utan begränsningar
Läs mer
Samsung
”På Samsung uppmuntras vi att förverkliga våra idéer”
Läs mer
Samsung
Samsung utvecklar teknik för framtiden
Läs mer
CTEK
Innovation och tillit driver CTEK framåt
Läs mer