Årets VD

PostNord

Så länge det finns brev är PostNord i förändring

2022-12-06

Lästid ca 2 min

Vinnare Employer Branding Awards 2022

Årets VD

Foto: Patrik Lundin

PostNord befinner sig i ett spännande skede genom en förflyttning från brev till logistikbolag. Den växande e handeln leder till nya affärsmöjligheter där bolagets vd Mathias Krümmel leder samhällsbäraren PostNord in i framtiden. I år tilldelas Mathias Krümmel titeln Årets vd.

Mathias Krümmel är vd för PostNord Sverige och driver företagets ambition att skapa långsiktiga förutsättningar för en hållbar omställning av brevaffären till en ledande position på paketmarknaden. En bekräftelse på detta är att Mathias i år kniper titeln Årets vd.
– För mig som vd handlar utmärkelsen om hur vi driver transformationsresan och samtidigt sätter medarbetarna i förarsätet. Vi säkrar att vi gör allt vi kan för att våra medarbetare ska trivas och vara engagerade för att vara med på resan.

Mathias Krümmel

Titel: Vd.
Utbildning: Officersutbildning, Militärhögskolan, examen 1996. Handelshögskolan i Stockholm, examen 2013.
Var hämtar du din energi? ”Från min familj, jag har fru och två barn. Det är med dem som jag kan vara mig själv och fylla på energiförrådet. Sedan har jag ett nördigt intresse för science fiction och strategispel.”

Mitt i transformationsresan

PostNord genomgår sedan ett par år Nordens största transformationsresa. Företaget går från att vara ett brevbolag med lite logistik till att bli ett logistikbolag med få brev. Men i det finns utmaningar. Även om brevmängden minskar med 12–14 procent om året måste brevbäraren gå eller köra postturen, året om och i hela Sverige.
– Vi är en samhällsbärare, utan oss stannar Sverige. Samtidigt har vi samma krav på lönsamhet som andra företag. Vi ska också vara ett föredöme genom att vara hållbara. De sakerna tillsammans kan vara en utmaning att balansera. Därför är det också fortsatt viktigt att engagera våra medarbetare.

Arbetsmiljön en hjärtefråga

För Mathias är arbetsmiljön en hjärtefråga som under många har varit eftersatt. Sedan han fick rollen som PostNords vd har strävan varit att bära ledartröjan inom jämställdhet, mångfald och inkludering genom proaktivt arbets- och hållbarhetsarbete. Det går att ha kollektivavtal och schyssta villkor – och samtidigt tjäna pengar.
– Jag har fått jobba från ett underläge och vi har gjort mångmiljardinvesteringar för att skapa bättre förutsättningar för våra medarbetare och för att öka konkurrenskraften. Jag kan inte lova guld och gröna skogar, men vi tar allas feedback på allvar. Jag är stolt över det vi gör och det resultat vi har åstadkommit, säger Mathias Krümmel.

Fel är en väg till lärande

En del av PostNords kulturresa är att utvecklas till en organisation där det är okej att göra fel – så länge man drar lärdom av felen. Genom att be om hjälp kan man lära sig av nya insikter och sprida kunskapen.
– Vi har en förkärlek att tro att allt ser ut som i centrala Stockholm. Men Sverige är stort – storstad, landsbygd, glesbygd – och vi kan inte ha en t-shirt för alla. Att till exempel hantera Smålands inland är annorlunda än Norrlands inland. Vi behöver jobba hårt för att förstå det. När är vi färdiga? Det blir vi aldrig, så länge vi har breven kvar.

Inkörsport till arbetsmarknaden

Mathias lyfter att PostNord kan erbjuda trygga anställningar och låga inträdesbarriärer. Det räcker med att kunna läsa, skriva och ha körkort. Här jobbar över 80 olika nationaliteter och som nysvensk är det en bra väg in i arbetslivet.
– Jag har jobbat här i 22 år och är ett levande bevis på att det går att göra karriär utan att byta arbetsgivare. Det är fantastiskt! Få bolag är så stora, avslutar han.

Text: Eva Rydinger

PostNord

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 300 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Läs mer www.postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
PostNord stärker sin position genom medarbetarna
Läs mer
PostNord
Medarbetarna är PostNords sanna varumärkesambassadörer
Läs mer
PostNord
PostNord har stärkt sin position som arbetsgivare
Läs mer
PostNord
Nya perspektiv viktiga på PostNords förändringsresa
Läs mer