Nominerade 2023

Folksam

Samarbete driver kundägda Folksam framåt

2022-06-13

Lästid ca 2 min

Sofia Johansson i Folksams ljusa lokaler.

Employer Branding Awards 2023

Årets employer branding-person

Foto: Patrik Lundin

Folksam försäkrar flest hem i Sverige och har som mål att vara det mest hållbara företaget i försäkringsbranschen. Medarbetarna på
det kundägda försäkringsbolaget samarbetar för att stärka stoltheten och attrahera nya talanger.

Sofia Johansson jobbar med employer branding och kommunikation på Folksams HR-enhet. Tillsammans med sina kollegor marknadsför hon Folksam som en attraktiv arbetsplats i olika kanaler, bland annat på hemsidan, på mässor och i kampanjer för utvalda målgrupper på sociala medier.
– Mitt jobb som kommunikatör på Folksam är väldigt varierat och lärorikt och jag får vara med i många roliga sammanhang, säger Sofia.

Sofia Johansson

Titel: Kommunikatör.

Utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap, Lunds universitet, examen 1997. Kommunikation och PR, Berghs
School of Communication, 2015.

Nämn något som präglar din arbetsplats: ”Det finns en stark vilja att samarbeta och göra bra saker tillsammans.”

Ett starkt samarbete

På Folksam samarbetar HR, Kommunikation och Marknad för att attrahera nya talanger och säkra den strategiska kompetensförsörjningen.
– Vi jobbar tillsammans – då blir det som bäst. Alla bidrar med olika perspektiv, erfarenheter och kunskaper vilket gör att det blir extra kraft och samordning i arbetet. Det är utvecklande och ger bra resultat, säger Sofia.

Medarbetarna är ambassadörer

På Folksam finns många möjligheter att utvecklas på olika sätt.

– Vi har stor intern rörlighet, varje vecka byter i snitt sju medarbetare jobb inom bolaget, säger Sofia.

Just nu har Folksam stort fokus på digitalisering av kundmötet, utveckling av framtidens försäkringssystem och förflyttning mot publika molntjänster.
– Vi behöver därför fler engagerade it-kollegor som kan bidra till det här arbetet, säger Sofia och fortsätter:
– Det bästa sättet att attrahera bra människor är genom att våra medarbetare blir ambassadörer. Därför har vi dragit igång en intern aktivitet för att uppmuntra kollegorna att tipsa sina nätverk om att söka it-jobb hos oss på Folksam. Det här är också ett bra sätt att bygga intern stolthet.

”Vi jobbar tillsammans – då blir det som bäst”

Sofia väljer:

Distans

Kontor

Podd

Tidning

Storstad

Landet

Spontan

Strukturerad

Ansvarsfulla investeringar

Folksam är ett kundägt försäkringsbolag och det genomsyrar hela verksamheten.

– Vi jobbar långsiktigt för att bidra till trygghet för kunderna, som också är våra ägare. I stället för att dela ut pengar i aktieutdelning när det går bra ger vi tillbaka till kunderna. Det är vi stolta över!

Folksam har som mål att vara det mest hållbara företaget i försäkringsbranschen. De bedriver sedan en lång tid tillbaka forskning i trafiksäkerhet och gör miljötester för exempelvis byggmaterial och utomhusfärger.

– Vi gör också investeringar som är ansvarsfulla och hållbara, exempelvis i gröna obligationer. Som ägare jobbar vi även aktivt för att påverka de bolag vi investerar i för att de ska bli mer hållbara, säger Sofia och fortsätter:
– Folksam tror också på ett hållbart arbetsliv och är bland annat bäst i branschen när det gäller jämställda arbetsvillkor, enligt Jämix. Det är en av många saker som gör mig stolt över min arbetsplats!

Text: Tina Lindström Carlsson

Folksam

Folksams vision är att kunderna ska känna sig trygga i en hållbar värld. Det jobbar de för genom att erbjuda försäkringar och långsiktigt sparande som skapar trygghet i livets alla skeden. Karriärvägar: Bredden i verksamheten möjliggör många karriärvägar och utvecklingsmöjligheter. Ständigt lärande, tillit och öppenhet bidrar till ett utvecklande medarbetarskap. Medarbetarnas bakgrund: Systemvetare, matematiker, jurister, ekonomer och chefer är några roller som Folksam frekvent rekryterar, men även kompetens inom många andra områden. Läs mer: folksam.se/jobb-och-karriar  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Folksam
Folksam är företaget med både hjärta och hjärna
Läs mer
Folksam
Starka värderingar skapar ett hållbart Folksam
Läs mer
Caverion
På Caverion är du med och skapar smarta och hållbara omgivningar
Läs mer
Ahlsell
Ahlsell attraherar medarbetare från olika branscher
Läs mer