Nominerade 2021

Skanska

Skanska fokuserar på välmående och säkerhet

2020-09-22

Text: Ola Claësson

Foto: Skanska

Nominerad 2021

Årets Hederspris

I sitt arbete för att bli branschens mest attraktiva arbetsgivare har Skanska lagt ett stort fokus på trygghet och etiskt ledarskap. Deras medarbetarundersökningar visar att de lyckats.

Som Executive Vice President och Personaldirektör på Skanska Group ansvarar Kirsi Mettälä för att göra företaget till branschens mest attraktiva arbetsgivare. Hennes arbete inom personalfrågor började när hon 1999 blev tillfrågad att bli Finlandsavdelningens första HR-chef.
– Eftersom jag inte hade någon föregångare var jag fri att skapa min egen roll och kunde själv bestämma vilket fokus den skulle ha. Jag beslutade mig bland annat tidigt för att arbeta hårt för att vi skulle kunna attrahera de allra bästa förmågorna till företaget, förklarar hon.

Kirsi Mettälä

Titel: Executive Vice President och Personaldirektör.
Utbildning: BBA Haaga-Helia University of Applied Scienses, examen 1998, eMBA Aalto University, examen 2012.
Bästa tips som chef? ”Var autentisk, lita på och lyssna på andra. Ofta vet de mer än du.”

Finlands främsta traineeprogram

Efter att Kirsi tillträtt som HR-chef började hennes team att arbeta systematiskt för att nå ut till unga potentiella kandidater. En av de viktigaste åtgärderna blev att skapa ett traineeprogram, som snart skulle utses till Finlands bästa.
– Jag är väldigt stolt över att vi har likadana traineeprogram i dag i många länder. Till exempel löper det finska traineeprogramet över tre år och du kan gå det parallellt med dina studier. I programmet får du pröva på alla våra olika affärsområden, och får på så sätt lära dig allt om företaget. Och när programmet är avslutat erbjuds du en fast tjänst på Skanska, säger hon och tillägger:
– Det kanske mest spännande med de som gått programmet är att de ofta går långt inom företaget. Något som jag tror har att göra med att de känner våra värderingar i grunden.

Framtida ledare

Förutom traineeprogrammet har Skanska satsat mycket på ledarskapsutveckling. Ett av de framgångsrika programmen är Skanska Future Program, som är riktat mot unga personer, som företaget ser som framtida ledare. Under programmet fokuserar man inte minst på de etiska aspekterna av att vara en chef.
– Jag tror att vårt fokus på ledarskap är det som verkligen är och har varit viktigt. I alla våra program ser vi till att cheferna alltid ska stötta de anställda, ge feedback och är pålitliga. Jag skulle nästan säga att allt börjar och slutar med våra chefer, säger Kirsi.

En trygg arbetsplats

En annan viktig del i Kirsis och hennes teams arbete har varit att utveckla företaget utifrån ett medarbetarperspektiv. Det grundläggande fokuset för de anställda är inom områdena säkerhet, hälsa och välbefinnande. Eftersom byggarbete i grunden är förenat med risker är alla dessa områden avgörande för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt.
– Vi försöker se till hela arbetssituationen när det kommer till våra medarbetare. Allt från att skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla känner sig välkomna, till bra villkor kring till exempel föräldraledighet. Och våra medarbetarundersökningar visar att vi lyckats. De som arbetar på Skanska vill verkligen arbeta just här.

Skanska

Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
Ett starkt team bygger Skanskas employer brand
Läs mer
Skanska
Utveckling och förtroende är viktigt på Skanska
Läs mer
Skanska
Skanska – ett internationellt företag med familjär värme
Läs mer
Skanska
Starka värderingar och gott ledarskap på Skanska
Läs mer