Skanska Placeringar
Branschbäst Professionals
- 3 Skanska
Branschbäst Student
- 2 Skanska
Civilingenjör Branschbäst
- 1 Skanska
Civilingenjör Professionals
- 2 Skanska
Högskoleingenjör Branschbäst
- 1 Skanska
2020-12-03
Text: Eva Rydinger
Foto: Julia Sjöberg
Branschbäst Professionals
Bygg
Att Fredrik Dahlgren, geokonstruktör, sökte sig till Skanska var ett medvetet val. Längs vägen har rollen förändrats och utvecklats mot hållbarhetsspecialist. Idag arbetar han heltid med hållbarhetsfrågor och stöttar byggprojekt med ambitioner i klimatfrågan.
Som ett av världens ledande bygg- och projektutvecklingsföretag behöver Skanska ingen närmare presentation. Tusentals byggprojekt drivs i Norden, Europa och USA – och uppdragen spänner från lokala husbyggen på Sveriges småorter till komplexa utmaningar som en helt ny flygplatsterminal i New York.
Fredrik Dahlgren
Titel: Geokonstruktör och hållbarhetsspecialist.
Utbildning: Civilingenjör/Väg och vatten samt Master Infrastructure and environmental engineering, examen 2015.
Var hämtar du inspiration ifrån? ”För mig är det viktigt att förstå vilket sammanhang jag arbetar i. Att hänga med i vad som händer i branschen men också i världen när det kommer till arbetet mot klimatneutralitet.”
Vilket råd vill du ge till ungdomar som är på väg in i arbetslivet? ”Jag var inte riktigt förberedd på hur stor omställningen var att gå från skola till jobb. Men håll ut! När jag kom in i allt blev mitt jobb både enklare och roligare.”
Antingen/Eller
Höst/vår
Detaljer/Helhet
Skog/Hav
Bil/Cykel
Fredrik Dahlgren började som geokonstruktör på Skanska, men under de senaste åren har rollen utvecklats alltmer mot hållbarbarhetsspecialist. Han menar att han sökte sig till byggföretaget då de hade en tydlig närvaro och särskilde sig från andra som ett kompetent företag med stora möjligheter. Och detta har visat sig stämma med verkligheten.
– Skanska är en samhällsbyggare, vi både utvecklar och bygger, och det finns en stor bredd inom företaget. Jag har fått jobba med många kompetenta personer, inom olika delar av verksamheten. Och jag har alltid haft väldigt bra chefer.
Fredrik Dahlgren utbildade sig till civilingenjör inom ”Väg och vatten” på Chalmers. Efter det tredje året hade han sin första yrkeskontakt på Skanska som mättekniker på ett väg- och vatten-projekt. Det var då han insåg att han ville inrikta sig mot geoteknik och sökte sig till Skanskas studentprogram Skanska 21. Efter ytterligare en praktikperiod och avklarad master och examensarbete på Skanska fick han en fast tjänst inom geoteknik.
– Samtidigt fick jag också möjlighet att jobba med hållbarhetsfrågor. Detta väckte mitt intresse och jag ville veta mer om miljöarbetet. Jag fick kontakt med avdelningen för hållbar affärsutveckling och kunde lägga mer och mer tid där. Jag fick jobba med klimatneutralitet, klimatberäkningar och hur man kan driva dessa frågor praktiskt i våra byggprojekt.
”Ju mer jag lär mig om hållbarhet, ju mer ökar komplexiteten”
Idag arbetar Fredrik Dahlgren nästan enbart med hållbarhetsfrågor och stöttar flera projekt med höga ambitioner i klimatfrågan. Ett stort kontorsprojekt som Fredrik har arbetat med är Hyllie Terrass i Malmö. Det blev en utmaning att tillsammans med branschkollegor och medlemsorganisationen SGBC (Sweden Green Building Council) definiera vad klimatneutralitet är, och att testa vad det betydde i praktiken. Nu hoppas han att klimatfrågan kommer att genomsyra upphandlingskraven alltmer och att beställare vill och kräver att få vara med och bygga ett hållbart samhälle.
– Ju mer jag lär mig om hållbarhet, ju mer ökar komplexiteten i frågan. Det handlar inte längre bara om miljöpåverkan, utan också om den ekonomiska aspekten och hur människan påverkas. När jag började på Chalmers var det framförallt tekniska häftiga projekt som drev mig, nu är det att se till hela spektrat, och att hitta en hållbar väg framåt som driver mig. Företaget har en del i det, men det är också min medvetenhet om samtiden som påverkar. Det är fantastiskt att få arbeta på Skanska som tar ett samhällsansvar, avslutar Fredrik Dahlgren.
Skanska
Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.