Civilingenjör Branschbäst

Högskoleingenjör Branschbäst

Skanska

”Vi lägger grunden till allt som har med byggande att göra”

2021-05-19

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg

Pär Ströhm, Skanska

Civilingenjör Branschbäst

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst

Högskoleingenjör Branschbäst

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst

Ständig utveckling och innovation är centralt för Skanska. Produktionschef Pär Ströhm är en av dem som jobbar för en mer hållbar och cirkulär produktion.

Skanska är ett av världens ledande bygg- och projektutvecklingsföretag med verksamhet i Norden, Europa och USA. Produktionschefen Pär Ströhm ansvarar för fem bergtäkter och ett asfaltverk i Bohuslän.

– Vi är där det en gång började för Skanska. Bergmaterial och bergkross är en osynlig del men lägger grunden till allt som har med byggande att göra. Våra produkter behövs oavsett om man bygger hus, vägar eller järnvägar. Jag brinner framförallt för vår produktion och för ledarskapet – det är fantastiskt roligt, säger han.

Pär Ströhm

Titel: Produktionschef.

Utbildning: Berg- och anläggningsingenjör, Bergsskolan i Filipstad, examen 2017.

Favoritbyggnad: ”Stationsbyggnaden Oculus i New York är grymt häftig. Den är en knutpunkt som förmedlar ett historiskt viktigt budskap. Att Skanska har byggt den är ett plus.”

Berätta om din resa på Skanska!

– Under högskoletiden hade vi träffar med Skanska och jag gick även deras studentprogram P3. Jag fick sommarjobb på Skanska och de såg till att jag kunde skriva mitt exjobb hos dem. Det blev ett jättebra insteg till företaget. Efter examen fick jag anställning som produktionsingenjör.

Vad hände sedan?

– Som produktionsingenjör är man med i produktionen och planeringen och får en bra insyn i hur verksamheten fungerar. Efter två år blev jag produktionschef, och att få vara med och styra verksamheten är jätteroligt. Allt som hör till att vara en bra chef och tillgodose det medarbetarna behöver är intressant.

Ni är populära bland unga, varför tror du?

– Jag tror det har att göra med att Skanska är stort och erbjuder många möjligheter. Vi har roller som inköpare, ingenjörer, ekonomer, produktionspersonal – det finns otroligt många valmöjligheter. När man kommer ut i arbetslivet är det en fördel att kunna prova på olika roller. Jag gillar också att vi på Skanska vill ta ledningen och visa vägen för våra branschkollegor. Det har vi gjort länge i produktion och säkerhet och vill fortsätta inom miljö, återvinning och digitalisering.

”Skanska visar vägen för branschen.”

Ge exempel på ert hållbarhetsarbete!

– Vi jobbar stenhårt för att återanvända material. Eftersom vi är inne och bryter berg och förändrar landskapsbilden i det vi gör, satsar vi på att bli cirkulära. Naturgrus är en ändlig resurs och för att ersätta det har vi tagit fram en helkrossad betongballast som vi levererar till våra betongstationer. Innovation är en central del i Skanska och vi behöver fylla på med fler nya medarbetare för att fortsätta den utvecklingen.

Skanska

Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Dela det här inlägget

Skanska Placeringar

Branschbäst Professionals

Branschbäst Student

Civilingenjör Branschbäst

Civilingenjör Professionals

Högskoleingenjör Branschbäst

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
Skanska bygger tillit genom sina värderingar
Läs mer
Sofia Hasselberg, Skanska
Skanska
Karriärmöjligheterna är många på Skanska
Läs mer
Fredrik Dahlgren, Skanska
Skanska
Skanskas löfte: vi bygger ett bättre samhälle
Läs mer
Skanska
”Skanska bryr sig om och satsar på sina anställda”
Läs mer