Branschbäst Professionals

Skanska

Karriärmöjligheterna är många på Skanska

2021-12-15

Lästid ca 2 min

Sofia Hasselberg, Skanska

Branschbäst Professionals

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst

Foto: Julia Sjöberg

Sofia Hasselberg, geotekniker på Skanska, samarbetar nära med produktionen och är ofta ute på byggarbetsplatserna i Göteborg. Nu inleder hon ett forskningsprojekt inom ramen för en eventuell höghastighetsjärnväg i Sverige.

Sofia Hasselbergs karriär på Skanska startade genom studentprogrammet Skanska 21 som vänder sig till civilingenjörer. Hon gjorde därigenom sitt exjobb i den arbetsgrupp som hon i dag tillhör.
– Det var jättebra. För mig var det som att gå till jobbet. Även om jag gjorde mitt eget exjobb lärde jag känna mina kollegor och var med på allt det sociala, säger Sofia.

Sofia Hasselberg

Titel: Geotekniker och geokonstruktör.
Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad. Lunds tekniska högskola, examen 2018.
Boktips: ”’Boktjuven’ av Markus Zusak är en fin roman och historisk berättelse.”
Råd till dem som är nya på jobbet: ”Det är mycket nytt i början, men det blir lättare.”

Samarbete med produktionen

I dag jobbar Sofia som geotekniker på Skanskas teknikavdelning i Göteborg. Hon gör bland annat stabilitetsberäkningar och ser till att uppställningen av tunga maskiner ute på byggen görs på ett säkert sätt. Teknikgruppen arbetar nära produktionen.
– Vi tar fram handlingar tillsammans med produktionen för att nå bra och fungerande lösningar. Vi har även uppstartsmöten på plats för att stämma av och få en bild av projektet. Det kan bli snabba puckar. Kanske är det något som är annorlunda på platsen eller något oförutsägbart som dyker upp och då hjälper vi till med det, säger hon och fortsätter:
– Jag skulle kunna tänka mig att jobba ute på bygge i ett par år för att lära mig mer. Kollegor som har gjort det har väldigt bra erfarenheter.

Varje medarbetare är viktig

Ett tydligt fokus på bra ledarskap står i fokus på Skanska. Syftet är att få medarbetarna att utvecklas och trivas.
– Våra åsikter tas på allvar, man är viktig och det känns. Alla personer här spelar roll. Klimatet är en viktig fråga för mig och det genomsyrar allt vi gör på Skanska. När vi diskuterar nya lösningar fokuserar vi alltid på hur vi kan göra det på ett klimatsmart sätt, säger Sofia och tillägger:
– Höghastighetsjärnvägen är ett måste för att minska flyg- och biltrafiken. Skanska har tagit fram en rapport om höghastighetsjärnväg på brobanepelare som vi anser är det effektivaste sättet att bygga på. Jag och en kollega kommer att hålla i ett intressant forskningsprojekt som handlar om hur vi kan grundlägga pelarna.

Intern karriär

Skanska är ett stort internationellt företag som erbjuder många möjligheter att utvecklas och göra karriär.
– Ju mer erfaren du blir desto mer komplicerade arbetsuppgifter och ansvar får du. Högst upp på karriärstegen är experter och specialister. De som vill kan byta inriktning, Skanska är tillmötesgående där också. Jag har valt teknik för det är det roligaste jag vet, säger Sofia och tillägger:
– Jag tror aldrig jag kommer sluta på Skanska, jag arbetar i den bästa gruppen som finns. Vi har ett erfaret team med flera kollegor som har jobbat i många år. I ett uppdrag agerar en person bollplank, fångar upp eventuella osäkerheter och kommer med tips på olika sätt att lösa tekniska utmaningar. Dessutom har vi en oberoende person som granskar arbetet. Det känns tryggt.

Text: Tina Lindström Carlsson

Skanska

Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Dela det här inlägget

Skanska Placeringar

Branschbäst Professionals

Branschbäst Student

Civilingenjör Branschbäst

Civilingenjör Professionals

Högskoleingenjör Branschbäst

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
Skanska bygger tillit genom sina värderingar
Läs mer
Pär Ströhm, Skanska
Skanska
”Vi lägger grunden till allt som har med byggande att göra”
Läs mer
Fredrik Dahlgren, Skanska
Skanska
Skanskas löfte: vi bygger ett bättre samhälle
Läs mer
Skanska
”Skanska bryr sig om och satsar på sina anställda”
Läs mer