Skanska Placeringar
Branschbäst Professionals
- 3 Skanska
Branschbäst Student
- 2 Skanska
Civilingenjör Branschbäst
- 1 Skanska
Civilingenjör Professionals
- 2 Skanska
Högskoleingenjör Branschbäst
- 1 Skanska
2022-05-24
Lästid ca 2 min
Branschbäst Student
Bygg
Foto: Felicia Yllenius
Ett värderingsdrivet bolag med ett proaktivt, långvarigt jämställdhetsarbete, som dessutom erbjuder stora chanser till personlig och professionell utveckling. Så kan byggbolaget Skanska sammanfattas.
Skanska är för många synonymt med ingenjörer, men Sigrid Månsson Wikander är ett av undantagen. Hon har läst grundläggande juridik och har en magister i ekonomi och började på Skanska 2008 som sommarjobbare inom inköp och logistik. Som yngre var hon inte alls sugen på att arbeta inom byggbranschen, men sommarjobbet ledde till en anställning som inköpsanalytiker, som i sin tur ledde till många utmaningar, däribland en period på Nya Karolinska Sjukhuset och ett internationellt ledarskapsprogram med ett utbytesår i Storbritannien.
Sigrid Månsson Wikander
Titel: Marknadschef Hus Stockholm Nord.
Utbildning: Business and Administration, Uppsala universitet, examen 2010.
I vilken stad skulle du helst bygga och flytta in i ett hus?
– Jag föll för St. Albans utanför London. Men det drar mycket i de brittiska husen, så att ta med mig en modern skånelänga dit hade varit drömmen.
Vilken känd person skulle du helst ha som inneboende?
– Leif Mannerström, för jag är inte särskilt duktig på matlagning och han verkar vara en fantastisk person!
Sigrid har arbetat i flera olika roller under sina år på Skanska, både ute i produktionen och på huvudkontoret. Under våren 2022 är hon marknadschef på halvtid.
– Det öppnades en dörr och trots att jag är föräldraledig på 50 procent har jag fått kliva på en marknadschefsroll. Jag var faktiskt gravid under intervjun för rollen – och de valde ändå att anta någon som skulle gå hem om några månader! Upplägget att jag skulle jobba halvtid var ett gemensamt beslut mellan mig och min chef – på Skanska ser man individen och försöker anpassa sig därifrån.
“På Skanska ser man individen”
För många unga talanger är just Skanskas värderingar en av anledningarna till att man söker sig hit. Bolaget har ett rykte om att bry sig om människor, både sina egna medarbetare och i övriga världen. Under Ukraina-kriget får varje anställd till exempel volontärarbeta två dagar med full lön, och under pandemin fanns möjlighet att arbeta inom vården med löneskillnaden kompenserad av Skanska. Ämnen som jämställdhet lyfts ofta i workshops.
– Om du träffar en ”Skansking” någonstans säger hen direkt att det häftigaste med bolaget är att vi står för våra värderingar. Det är tydligt att Skanska verkligen månar om sina anställda. När jag gick ledarskapsprogrammet Skanska Stretch blev jag och några andra tjejer inbjudna till Sveriges ledningsgrupp för att prata om vad vi upplevde, om vi hade blivit utsatta för kränkningar och vad de kunde göra annorlunda. Medarbetarna involveras verkligen i den här frågan och även männen är väldigt positiva, de tycker att det är viktigt med en större mångfald.
Antingen/Eller
Bo i lägenhet
Bo i radhus
Köra på motorväg
Köra i stadstrafik
Bygga bostadsrätter
Bygga hyresrätt
Ta hissen
Gå i trappan
De närmsta åren söker Skanska nytänkande personer som gärna får gilla att vara med i stora samhällsutvecklingsprojekt och att följa ett projekt från A till Ö. Sigrid, som ofta är ute på mässor och andra evenemang där hon träffar unga på väg ut i arbetslivet, märker att dagens talanger ofta snabbt vill vidare och utvecklas.
– Man pratar om att kommande generation ofta flyttar runt och hoppar mellan bolag, men det som attraherar med Skanska är att det är stort och att det finns så många roller inom bolaget. Det finns många exempel på personer som gått mellan flera roller men stannat kvar inom Skanska hela sin yrkeskarriär. Det är tryggheten med att ha ett stort bolag i ryggen.
Skanska
Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.