Vattenfall Placeringar
Civilingenjör Branschbäst
- 2 Vattenfall
Civilingenjör Professionals
- 4 Vattenfall
Ekonomi Professionals
- 6 Vattenfall
Högskoleingenjör Branschbäst
- 2 Vattenfall
Högskoleingenjör Professionals
- 5 Vattenfall
2023-04-25
Lästid ca 2 min
Text: Tina Lindström Carlsson
Axel Eriksson började som trainee och forskningsingenjör 2019, och var med och introducerade ett nytt talangprogram på Vattenfall. Nu ingår han i bolagets miljöteam.
Direkt efter examen gick civilingenjören Axel Eriksson Vattenfalls internationella traineeprogram och fick rollen som forskningsingenjör. Därefter jobbade han med forskning och utveckling. Miljö- och klimatfrågorna har alltid lockat Axel och sedan ett år tillbaka är han miljödataanalytiker i Vattenfalls miljöteam.
– Under traineeåret fick jag inblick i vårt forsknings- och utvecklingsarbete – det är som ett Vattenfall i miniatyr. Du får en inblick i det häftigaste som händer inom alla forskningsområden, säger han.
Namn: Axel Eriksson.
Titel: Miljödataanalytiker.
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör inom Energi och miljö, master inom elkraftteknik, Kungliga tekniska högskolan, examen 2019.
Vad gör du gärna på fritiden? ”Då hänger jag helst med min nyfödde son och hans mamma.”
– Energi och miljö är intressanta områden eftersom de påverkar varandra väldigt mycket. Jag försöker förstå vilken typ av miljödata som bäst beskriver Vattenfall så transparent som möjligt, och hur vi kan använda data för att driva förändring. Både i påverkan ur ett klimatperspektiv men också i påverkan på natur, biodiversitet och resursanvändning.
– Ett exempel är hur vi kan identifiera rätt data så att våra kollegor inom inköp kan diskutera med leverantörer hur utsläppen kan minska. När vi exempelvis investerar i mer vindkraft och elnätet behöver byggas ut, hur ser vi då till att det också är hållbart i leverantörsledet? Och vilken information behöver vi för att förstå det och för att föra vidare den kunskapen?
”Fler personer behövs i energibranschen.”
– Ja, tillgången till kompetens är en av de största utmaningarna för energisektorn. Vi behöver människor som vill vara med och arbeta med utmaningarna och driva samhället framåt. Programmet fokuserar på spännande områden som forskningsstrategi, it och hållbarhet. Därifrån går många vidare till tjänster där de har mer direkt påverkan på verksamheten, exempelvis inom implementering av ny teknik eller projektledning.
– Det gör att vi får nya perspektiv på de frågor vi jobbar med, och vi förstår vad studenter tycker är viktigt just nu. Jag vill också visa hur spännande det är att jobba med miljö- och energifrågorna i en bransch som går igenom stora förändringar. Miljö- och energiområdet har mycket att vinna på att få in personer som är duktiga på data.
– Det behövs fler personer som jobbar i energibranschen och i närliggande branscher som bidrar till förändringsresan. Vi behöver anställa många ingenjörer, specialister och tekniker men också andra yrken. I tv-serien ”Högspänning” kan du följa några av våra medarbetare för att se hur de jobbar med Sveriges energiförsörjning.
Vattenfall