Branschbäst Student

Vattenfall

Visionen om en fossilfri framtid styr Vattenfall

2022-05-05

Lästid ca 2 min

Branschbäst Student

Energi

Branschbäst loggaBranschbäst

Foto: Patrik Lundin

Kommer elen att räcka? Var står vi om tio år? Alexandra Bådenlid, civilingenjör på Vattenfall, har antagit utmaningen att effektivisera Sveriges elnät. Och hon tror på att nå målen.

Alexandra Bådenlid är civilingenjör inom teknisk fysik. Idag är hon processansvarig på det bolag inom Vattenfall som har hand om det svenska elnätet. Hon befinner sig i gränssnittet mellan kundernas olika behov – som billigare eller mer hållbar el – och Vattenfalls strategiska mål om att nå en fossilfri framtid.

Alexandra Bådenlid

Titel: Processansvarig.
Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik, Uppsala universitet, examen 2011.
Vilken eldriven innovation skulle du inte vilja vara utan? “Varmvattenberedaren, rinnande varmt vatten är en lyx jag verkligen uppskattar.”

Varför sökte du dig till Vattenfall?

Jag ville prova ett nytt tekniskt område inom energibranschen efter att ha varit på ett annat energibolag tidigare. Energibranschen är en viktig pusselbit när vi ska lösa stora viktiga samhällsproblem. Jag är superglad för min nya roll och arbetsplats och det är en bra förändring för att själv utvecklas.

Vad gjorde dig överraskad under första veckan?

Jag blev förvånad över allt jobb man gör här kring hållbarhet och mångfald – det känns mycket rotat i organisationen. Det jag har sett här är att det inte bara pratas om det i den externa kommunikationen – det finns inbyggt i interna mål och strategier och är grunden för vår verksamhetsplanering.

Hur vill ni vara med och skapa en fossilfri framtid?

Målet är att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv. Hur vi gör det kan se lite olika ut i de olika delarna av Vattenfall. Det är också grunden när vi planerar för framtiden: Vad ska vi göra? Vilka projekt ska vi styra upp? Och hur kopplar vi projekten mot målet? Vi som jobbar med elnät måste se till att de industrier som finns i Sverige kan bli mer fossilfria genom elanvändning. Det ligger på oss att se till att det finns tillräckligt med nät och att vi använder dem smart för att elen ska få plats.

”Mängden el kommer att dubbleras”

Hur märker man att ni är ett framtidsföretag?

Det är ett så otroligt spännande område, där vi bara måste utvecklas för att lösa stora frågor som är kopplade till klimatutmaningarna. Det startas massor av nya projekt hela tiden. Och det kommer ta sin tid, vi har att göra ett tag framöver … Men det känns bra i magen!

Varför ska man söka sig till Vattenfall?

Personligen vill jag använda mina ingenjörs-skills för att optimera energisystemet och ta världen ett steg mot hållbarhet. Vill man vara med på det är det här rätt ställe. Dessutom – att söka sig hit är smart rent jobbtaktiskt – det finns ett så stort behov. Det är ett stort bolag där det händer mycket. Nu har vi många traineer hos oss och de får chansen att testa lite olika saker inom bolaget, dessutom är de väldigt grymma och ett uppskattat bidrag i teamen.

Vad är på gång hos er nu?

Utmaningen är hur vi ska utveckla elnäten för den stora elboomen som kommer. Till år 2030 tror vi att mängden el kommer att dubbleras. Ett sådant hopp har vi inte gjort på länge så det är superspännande. Den organisation som jag sitter i måste växa och vi kommer att behöva rekrytera flera hundra personer, avslutar Alexandra Bådenlid

Text: Eva Rydinger

Vattenfall

Vattenfall är en internationell koncern som producerar, distribuerar och säljer energi till flera miljoner kunder i Norden och norra Europa. Huvudprodukterna är el, värme samt nättjänster, entreprenad och konsulttjänster. Vattenfall har verksamheter i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Läs mer:https://group.vattenfall.com/se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Vattenfall
”Det är spännande att jobba med miljö- och energifrågorna”
Läs mer
Vattenfall
Vattenfall leder utvecklingen mot en hållbar elmarknad
Läs mer
Gustav Frid står utanför Vattenfalls lokaler, lutad mot ett stort fönster.
Vattenfall
”Det finns många möjligheter för mig att verkligen göra skillnad”
Läs mer
Skanska
Medarbetarna är Skanskas främsta styrka
Läs mer