2019-12-13
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Kristofer Hedlund
Civilingenjör Professionals
Bygg
Projektledaren Sofie Jonsson får vara kreativ och tänka nytt varje dag i sitt arbete med innovations- och utvecklingsfrågor på Skanska. Målet är att byggbolaget ska kunna nå de högt satta klimat- och samhällsmålen.
När Sofie Jonsson gick sista året på KTH 2015 fick hon utmärkelsen Female Leader Engineer som årligen delas ut till en kvinnlig civilingenjörsstudent i samarbete med några av Sveriges ledande industriföretag. Utmärkelsen syftar till att skapa ökad jämställdhet inom ledarskap i näringslivet. I priset ingick det att hon fick skräddarsy ett unikt traineeprogram på flera partnerföretag. Hon valde att under ett och ett halvt år vara trainee på tre stora bolag, varav ett var Skanska. Efter traineetiden valde hon Skanska som arbetsgivare.
– Skanskas företagskultur och värderingar och hur vi lever dem är viktigt för mig, precis som teamet jag jobbar i och frågorna jag får jobba med, säger Sofie.
Sofie Jonsson
Titel: Projektledare
Utbildning: Civilingenjör samhällsbyggnad, KTH, examen 2016.
Vad inspirerar dig? Att få vara med i resan mot att nå alla våra mål och kunna göra skillnad.
Nu är Sofie projektledare och jobbar med innovations –och utvecklingsfrågor på Skanska.
– Jag tittar exempelvis på hur Skanska ska bli bättre på att tänka nytt, och det innebär att jag ständigt får vara kreativ. Vi måste tillsammans med andra hitta nya sätt att göra saker på eftersom det vi utvecklar, bygger och tillverkar ska bära samhället in i framtiden, säger hon och fortsätter:
– En dag kan se väldigt olika ut. I november var jag på Kvalitetsmässan, en mässa för Sveriges offentliga sektor. Där deltog jag tillsamammans med Härryda kommun i ett seminarium om innovativ stadsutveckling och hur näringslivet kan samarbeta med offentlig verksamhet i de frågorna. Vi jobbar även internt med att förändra våra arbetssätt kring innovations–och utvecklingsprojekt för att ge dem förutsättningar att skapa värden för samhället.
Skanska vill agera kraftfullt i klimatfrågan och därför har Skanska Sverige antagit målet om klimatneutralitet 2045 i hela värdekedjan. De sätter även upp höga mål för arbetsmiljöarbetet och strävar efter att vara ledande i branschen. Företaget har bland annat drivit säkerhetsfrågan om skyddsutrustning i byggbranschen.
– Skanska vågar vara först i mycket. Och nu driver vi frågan om hur branschen ska jobba mot klimatmålet. Vi vågar förändra, säger Sofie och fortsätter:
– Det jobb jag gör just nu är att utifrån våra höga klimat-och samhällsmål försöka hitta nya vägar dit tillsammans med andra, både interna och externa parter. Jag har många kollegor som har hög kompetens och lång erfarenhet och det är riktigt kul att samarbeta för att nå våra mål. En av våra värderingar är just ”bättre tillsammans” och det lever vi verkligen efter.
Att Skanska är ett stort bolag innebär en stor utvecklingspotential för medarbetarna. Möjligheten att få prova olika vägar är något som uppskattas av många.
– Alla möjligheter finns. Jag vet att för mig och många andra är det viktigt att Skanska jobbar med samhällsutmaningar och klimatfrågan och att vi tar det på allvar, säger Sofie och fortsätter:
– Skanska är en arbetsgivare som alltid är väldigt mån om sina anställda, vi sätter alltid säkerheten och våra medarbetares välmående först. Det är superviktiga bitar för mig.
Skanska
Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.