2019-09-19

Branschbäst Student

Skanska

Medarbetarna är Skanskas främsta styrka

Text: Camilla Rindås

Foto: Kristofer Hedlund

Branschbäst Student

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst

Känslan av att medarbetarna är viktiga samt satsningen på hållbart byggande. Det är svaret på varför så många lockas till Skanska, menar Oscar Fransén. Själv har han en roll som är väldigt omväxlande och kräver ett tätt samarbete.

Oscar Franséns relation till Skanska började under P3, byggbolagets eget studentprogram för högskoleingenjörer.
– P3 pågår parallellt med studierna under sista året på utbildningen. Det var många som sökte och konkurrenterna hade inget motsvarande program. Jag är glad att jag fick en plats.

 

Samtidigt som P3-programmet praktiserade Oscar på Skanska och erbjöds därefter en anställning. Idag tillhör han Skanska väg och anläggning Stockholm där han just nu har rollen som blockchef.
– Det bästa med mitt jobb är omväxlingen. Varje morgon startar vi med möte klockan 06.30, då vi går igenom vad vi ska göra. Därefter är det full fart med planering, inköp, kvalitets- och miljökontroller, samordningsmöten och att stötta upp arbetsledarna. Dagarna är utmanande och omfattar problemlösning, som jag tycker är roligt.

Oscar Fransén

Titel: Blockchef
Utbildning: Högskoleingenjör byggteknik, Uppsala universitet, examen 2016.
Bästa stund under arbetsdagen? ”Morgonmötet och första koppen kaffe.”

Innovativa lösningar

Sedan starten på Skanska har Oscar varit involverad i flera projekt. I rollerna som produktionsingenjör/arbetsledare och senare som projektingenjör har han bland annat jobbat på Nya Karolinska Universitetssjukhuset och Sergels torg. Just nu arbetar han som blockchef på ett projekt i Barkarbystaden.
– Vi bygger på ett gammalt militärt flygfält, tillsammans med Järfälla Kommun, vilket kräver många innovativa lösningar för att hantera massorna och grundvattnet. Det är väldigt kul att få vara med från början och bygga en helt ny och hållbar stadsdel. Många inblandade aktörer kräver ett tätt samarbete och god samordning – det är verkligen nyckeln till framgång. För mig är materialhantering och att minska svinn jätteviktigt, där lägger jag mycket fokus.

Mål att bli klimatneutrala

Som miljöambassadör på distriktet ligger just miljöarbete Oscar varmt om hjärtat, något som han delar med sin arbetsgivare.
– Skanska jobbar hårt för att nå målet om att bli klimatneutrala 2045. Vi försöker få in klimatkalkyler i våra projekt, och dessutom arbetar vi med Gröna veckan, där vi lägger extra fokus på miljötänk och försöker skapa engagemang. Vi jobbar också för noll arbetsmiljöskador i vår bransch och då krävs det att man tar arbetsmiljön på allvar. Vi vill ta ansvar och inspirera andra.

“Det enda som stoppar min egen utveckling är jag själv”

Generösa med utbildning

I år mottar Skanska utmärkelsen Branschbäst, något som Oscar tror grundas i hur mycket Skanska satsar på sin personal.
– Det är tydligt att man investerar i oss. Skanska är till exempel generösa med att vidareutbilda sin personal. Här finns också en stor HR-organisation och alltid någon att vända sig till.
– Jag tror även att många attraheras av att vi arbetar så dedikerat för ett grönt byggande. I dessa tider när klimatet står på spel söker sig många hit för att de känner till Skanskas satsningar.

Längre fram i tiden ser Oscar fram emot att testa nya roller inom bolaget och att utmana sig själv.
– Det enda som stoppar min egen utveckling är jag själv. Det finns oändligt mycket möjligheter inom bolaget bara man tar initiativ.

Skanska

Skanska skapar hållbara lösningar inom bygg- och anläggning, infrastruktur, bostäder och kommersiella lokaler. Just nu driver vi tusentals projekt i Norden, Centraleuropa, UK och USA. Våra medarbetare bidrar till vår framgång och att vi idag är ett av världens största byggföretag. Vi är fler än 38 000 kunniga och passionerade medarbetare globalt, varav 9 000 finns i Sverige. Med utgångspunkt i våra starka värderingar utvecklar vi våra medarbetare och vår verksamhet. Välkommen att bygga ett bättre och grönare samhälle tillsammans med oss!Läs mer: www.skanska.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Fredrik Dahlgren, Skanska
Skanska
Skanskas löfte: vi bygger ett bättre samhälle
Läs mer
Skanska
”Skanska bryr sig om och satsar på sina anställda”
Läs mer
Sofie Jonsson står framför en vagg av gröna växter.
Skanska
På Skanska är man bättre tillsammans
Läs mer
Skanska
Medarbetarna är Skanskas främsta styrka
Läs mer