Forenede Care Placeringar
Topp 50 Sveriges bästa arbetsgivare 2024
- 2 Forenede Care
2024-11-21
Foto: Till vänster - Emma Ramde Magnusson Till höger - Emma Bodén
I en bransch där kompetensförsörjning är en stor utmaning sticker Forenede Care ut med sin förmåga att behålla medarbetare länge. Genom en företagskultur präglad av omtanke har man skapat en arbetsmiljö där människor vill stanna och växa.
Att ge förtroende och handlingsutrymme till sina chefer och medarbetare är något som präglar vård- och omsorgsföretaget Forenede Cares filosofi menar Emma Bodén, verksamhetschef för ett särskilt boende i Uppsala.
– Som verksamhetschef på Forenede Care har jag ett väldigt stort utrymme att själv prägla verksamheten. Vill jag eller mina medarbetare göra något så har vi frihet att få det att hända, säger hon.
– För mig är det viktigt att vara en närvarande chef, inte en som bara sitter på kontoret. Mitt jobb går ut på att driva en vård med hög kvalitet och jag behöver finnas ute i verksamheten för och med medarbetarna, för att tillsammans se hur vi kan göra saker bättre. Jag vill alltid känna att vi har gjort bra saker vid dagens slut. Den inställningen känner jag speglar hela företaget, säger hon.
Information om intervjupersonen
Namn: Emma Ramde Magnusson
Titel: Regionchef
Utbildning (skola och examensår): Sjuksköterska, Lunds universitet 2011
Vad gör du en ledig dag? Jag umgås med familj och vänner och får jag möjlighet så är jag gärna ute på havet.
Information om intervjupersonen
Namn: Emma Bodén
Titel: Verksamhetchef
Utbildning (skola och examensår): Sjuksköterska, Uppsala universitet 2003. Distriktssköterska, Karolinska Institutet 2013.
Vad gör du en ledig dag? Jag är helst ute i naturen eller spelar sällskapsspel med mina barn, tyvärr vinner jag alltmer sällan…
På Forenede Care har vd Madeleine Lundström själv en bakgrund som distriktssköterska, vilket sätter prägel på hela verksamheten.
– Det ger en trygghet att vår vd vet vad vårt jobb handlar om och själv har arbetat som distriktssköterska inom företaget. Vi pratar samma språk, förklarar Emma Ramde Magnusson, en av Forenede Cares regionchefer.
Hon lyfter en annan av företagets styrkor; förmågan att se potential hos sina medarbetare och erbjuda utvecklingsmöjligheter inom organisationen. Emma Ramde Magnusson började själv arbeta inom Forenede Care 2014 och har sett många exempel på intern utveckling:
– Vi är duktiga på att knyta till oss bra medarbetare och se deras potential. Jag började till exempel som sjuksköterska, blev snart gruppledare, sen biträdande chef, verksamhetschef och nu regionchef. Jag tror att halva vår ledningsgrupp började på andra positioner inom företaget, säger hon och fortsätter:
– Det handlar inte bara om vårdyrken, under pandemin valde till exempel en av våra undersköterskor att vidareutbilda sig inom administration och arbetar idag som löneadministratör inom företaget. Det visar på den bredd av karriärmöjligheter som finns inom organisationen.
Trots att företaget vuxit snabbt har man lyckats behålla den nära dialog som finns i mindre organisationer. Varje månad samlas hela företaget inklusive vd:n för ett digitalt månadsmöte där alla får ta del av vad som händer i företaget, vilket skapar en vi-känsla, oavsett vilken del av landet man sitter i.
– Vi har lyckats behålla omtanken om varandra, trots att vi som företag växt stort senaste åren och nu finns i halva Sverige från Krokom i norr till Skanör i söder. Omtanken finns på alla nivåer, från huvudkontoret till våra olika verksamheter och i dagliga arbetet, där alla medarbetare är bra på att stötta och hjälpa varandra över verksamhetsgränserna, säger Emma Ramde Magnusson.
Emma Bodén håller med:
– Vi har en regionchefsgrupp, där även ett gäng verksamhetschefer är med. Där hjälps vi också åt och pushar varandra för att utvecklas. Jag håller med om att det är omtanke som genomsyrar hela verksamheten.
Forenede Care