Topp 50 2023

AstraZeneca

“Här kan vi växa, hjälpa och göra skillnad för kommande generationer”

2020-11-12

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg och Felicia Yllenius

#12

Topp 50 2023

Medarbetare med hela 66 olika nationaliteter bidrar till innovation och mångfald på bioläkemedelsföretaget AstraZeneca i Sverige. Här är den interna kulturen och viljan att hjälpa stark – och genom sina läkemedel och ett stort antal initiativ bidrar de till att göra skillnad i samhället.

På bioläkemedelsföretaget AstraZeneca i Sverige jobbar hela 66 olika nationaliteter. Chefsrollerna är jämnt fördelade mellan kvinnor och män. Ett av företagets tre globalt strategiska forskningsanläggningar ligger i Göteborg och den största produktionsanläggningen finns i Södertälje. Devin Lincoln är employer branding-ansvarig och Pär Linderum är rekryteringsansvarig.
– Vi bidrar till något betydelsefullt med vår verksamhet genom att förlänga liv och hjälpa personer i deras vardag att må bättre, säger Pär.

Pär Linderum, Astra Zeneca

Pär Linderum

Titel: Director Talent Acquisition.
Utbildning: Finansiell ekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 1993.
Vad ger dig energi? ”Det är många små saker, som att vara ute i naturen, springa, gå, laga mat – att vara med min familj är det som ger mig mest energi.”

Den interna kulturen är stark och driver företaget framåt. Nyligen samlades 50 medarbetare från olika avdelningar till en workshop. Syftet var bland annat att sätta ord på den unika kulturen.
– Det var en stark upplevelse att höra deras berättelser och upplevelser. Tillsammans kom vi fram till det som präglar kulturen – här kan vi växa, hjälpa och göra skillnad för kommande generationer, säger Devin.
– Att medarbetarna kom fram till det tillsammans visar att värderingarna lever här, på riktigt, säger Pär.

Devin Lincoln

Titel: Employer Branding & Recruitment Marketing Partner.
Utbildning: Bachelor i kommunikation och media, University of Central Florida, USA. Master i Management och Labour Law, Göteborgs universitet.
Vad ger dig energi? ”Jag lyssnar på min låtlista varje morgon. Det gör att jag börjar dagen på ett positivt sätt.”

AstraZeneca får människor att växa. Medarbetarna uppmuntras att gå utanför sin bekvämlighetszon och delta i olika initiativ eller projekt som ligger utanför den formella yrkesrollen.
– Vi ger människor chansen att lära och växa. Jag har tagit in många nyutbildade personer till företaget. Att se dem utvecklas och ta stora kliv framåt är en kick, säger Pär.

De senaste åren har antalet samarbeten ökat avsevärt för AstraZeneca. I dag finns samverkan med andra företag inom läkemedelsindustrin, sjukvården, näringslivet och akademiska institutioner.
– Vår forsknings- och utvecklingsavdelning är alltid öppen för samarbeten över gränser. Det finns en stor ödmjukhet, vi vill ständigt samarbeta med ännu fler människor som har intressanta idéer eller projekt för att lära oss mer och utveckla vår verksamhet, säger Pär.

Det finns en stor möjlighet att lyfta och utveckla frågor på AstraZeneca, och en av bolagets värderingar handlar om att vara entreprenöriell.
– Om du har ett stort intresse för något område eller ett speciellt projekt finns det möjligheter att få jobba med det utanför den egna rollen. Samtidigt är de flesta projekt på AstraZeneca på något sätt ett teamarbete vilket innebär att du sällan är ensam i ditt arbete. Jag kommer från USA och är exempelvis med i vårt Inclusion and Diversity-projekt. Att jobba med människor som har helt olika bakgrunder och kompetenser ger mig mycket, säger Devin.

AstraZeneca bidrar till att göra skillnad för kommande generationer, bland annat genom visionen att skapa framtidens läkemedel och genom initiativ som fångar upp unga människors nyfikenhet. AstraZeneca stödjer till exempel verksamheter som Universeum i Göteborg, Vetenskapens hus i Stockholm och Tom Tits Experiment i Södertälje.
– Det är viktigt att visa unga människor vilka möjligheter som finns. Vi arrangerar exempelvis en egen sommarforskarskola, och samarbetar med skolor både i Göteborg och Södertälje, säger Pär.

En samarbetspartner till AstraZeneca är Jobbsprånget. Det är ett initiativ som ger nyanlända akademier, med eller utan det svenska språket, möjlighet att göra praktik på olika företag.
– Jag blev nyligen inbjuden till Jobbsprånget för att gästföreläsa och prata om min egen personliga resa från det att jag kom till Sverige för tio år sedan. Det känns fantastiskt kul att vi som företag kan ge tillbaka till samhället genom att ge människor möjlighet att göra praktik hos oss, säger Devin.

AstraZeneca

AstraZeneca är ett globalt, innovationsdrivet bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Vi har 70 600 medarbetare över hela världen och vi är verksamma i över 100 länder. I Sverige har vi 7 200 medarbetare, 4 800 i Södertälje och 2 400 i Göteborg.

Läs mer: www.astrazeneca.se

Dela det här inlägget

AstraZeneca Placeringar

Topp 50 2023

Artiklar du kanske gillar:

Caverion
“Caverion är bra på att förädla unga talanger”
Läs mer
Anders Berge står utomhus med grönskande träd i bakgrunden.
Peab
”Peab klättrar stadigt i ranking som attraktiv arbetsgivare”
Läs mer
Midroc
Midroc bygger ett pussel av kompetenser
Läs mer
Julia står med armarna i kors och lutar sig mot en glasvägg.
Tetra Pak
“Det finns så mycket att utforska på Tetra Pak”
Läs mer