Topp 50 2023

Essity

»Kulturen genomsyrar allt vi gör och alla ställer upp för varandra«

2022-12-14

Lästid ca 2 min

#10

Topp 50 2023

Foto: Lisa Öberg

Jessica Lindholm är HR Manager på det globala hygien- och hälsobolaget Essity. Hon gick från att ha 200 till 46 000 kollegor när Abigo Medical blev en del av Essity.

När det medicintekniska företaget Abigo Medical köptes upp av det globala hygien- och hälsobolaget Essity gick Jessica Lindholm från ensam HR-ansvarig till att vara en del av ett stort HR-team.
– Abigos unika produkt tillsammans med Essitys muskler skapar enorma möjligheter för tillväxt framåt. Det blir en ”perfect match”.

Jessica Lindholm

Titel: HR Manager.
Utbildning: Personalekonomi, Högskolan Väst, examen 2015.
Hur hämtar du inspiration? ”Jag läser mycket och lyssnar på en rad olika poddar där ett exempel är Ledarutvecklingspodden som leds av Karin Hansson och Annah Thunberg. Jag får också inspiration genom att delta i olika sammanhang inom företaget.”

Vad ser du för skillnader och likheter mellan företagen?

– Abigo var ett privatägt företag med 200 anställda medan Essity har 46 000 anställda runtom i världen. Du kommer i kontakt med så många fler människor, och det öppnas upp enorma möjligheter till utveckling. Att komma från en linjeorganisation till en matrisorganisation har också varit en omställning.

Berätta om din roll!

– För att utmana och utveckla cheferna, inte bara i ledarskap utan också utifrån affären, behöver man jobba nära verksamheten. Man måste sätta sig in i respektive område och förstå sammanhanget. Att få HR-kollegor med massor av erfarenhet som jag kan jobba strategiskt med driver mig i min utveckling vilket känns fantastiskt.

Berätta om fabriken i Askersund!

– Vi är ungefär 80 medarbetare i Askersund där vi tillverkar Sorbact – avancerade sårvårdsprodukter. Sorbact bygger på en unik teknologi som binder mikroorganismer till sin yta och därigenom bekämpar och förebygger infektioner. Genom att minska användandet av antibiotika vid behandling bidrar vi till kampen mot antibiotikaresistensen.

Vilka kompetenser är viktiga för tjänster på fabriken?

– Vi tillhör medtech-branschen och den produkt vi har gör att vi behöver specialistkompetenser inom olika områden. Utifrån den högre klassificering som produkten har krävs det förutom god kompetens inom tillverkning även unik regulatorisk kompetens. I slutändan är patienten vår kund så kvalitet och patientsäkerhet är A och O.

Hur ser kulturen ut?

– Jag började på Abigo 2015 och fick förmånen att bygga HR-processerna från grunden och där har vi jobbat hårt med värdegrund och kultur. Vi skapade ”Abigo-andan” som stod för samarbete, nytänkande, framåtdriv samt att allt vi gör, det gör vi med kvalitet. En av anledningarna till att Abigo såldes till Essity var att ägarna ansåg att Essitys kultur liknade Abigos. För mig är det lärorikt att få vara med i integreringen av bolagen.

Text: Tina Lindström Carlsson

Essity

 Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våra produkter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom Actimove, JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, TOM Organic, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2021 var cirka 122 miljarder kronor (12 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.

För mer information, besök: www.essity.com 

Dela det här inlägget

Essity Placeringar

Topp 50 2023

Artiklar du kanske gillar:

Essity
“Essity är som en lekplats för kunskap”
Läs mer
Thea Widdgård på Essitys kontor i Mölndal, Thea står i fönstret mellan två gardiner.
Essity
“Vi delar visionen om en mer hållbar värld”
Läs mer
Sofi Vilahamn, Essity
Essity
Ett hållbart arbetsliv även i en oviss omvärld
Läs mer
Josefine Edwall Björklund sitter på huk på golvet framför Essitys reception.
Essity
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Läs mer