Topp 50 2023

IKEA

“Vi försöker leva efter värderingarna som Ingvar skapade”

2020-11-11

Text: Fridah Jönsson

Foto: IKEA

#43

Topp 50 2023

IKEA är ett av landets mest omtyckta varumärken – både när det gäller inredning och drömarbetsplatser bland unga talanger.

När Kajsa Wikman Eek började jobba på möbeljätten i Älmhult i slutet på 90-talet märkte hon genast att det fanns en speciell ”tillsammans-känsla” inom bolaget. Efter ett par svängar till andra möbelföretag kom hon tillbaka till IKEA för åtta år sedan.
– Den dagen jag signerade kontraktet kändes det som att komma hem igen. Jag hade aldrig upplevt den känslan av välkomnande och en extra familj på ett jobb som jag fick här. Det finns ett hjärta i IKEA som jag tycker väldigt mycket om.

Sedan 2019 är Kajsa team manager för ett team på tio personer. Tillsammans har de hand om allt från klassisk HR-support, som exempelvis lönefrågor, till Mobility-avdelningen som bland annat hjälper medarbetare från andra länder att få bästa möjliga start att börja jobba i Sverige med rätt tillstånd och kontakt med myndigheter. Kajsa är noga med devisen work-life-balance, och hon frågar ofta sina medarbetare hur de mår, både när de träffas och under de digitala möten som nu är den nya vardagen.
– Det är spretigt och fantastiskt roligt. Vi har 160 000 medarbetare i hela världen och jag försöker se alla individer för vilka de är. Jag ger alla utrymme till att våga göra fel – om det händer rättar vi till det, lär oss och går vidare. IKEA är inte detaljstyrt, Ingvar Kamprad sa att den enda som inte gör några misstag är den som sover. Det stämmer!

År efter år är IKEA i topp på listor över företag som unga talanger helst vill jobba för. Kajsa, som själv kom in i bolaget som gymnasieutbildad kock, tror att Ikeas inkluderande kultur och självklara prioritering av personlighet före meritlista är en anledning till att många söker sig hit.
– Först och främst ser vi inte bara till cv:t, utan vi ser människan ifråga. Att bli omhändertagen och känna sig välkommen
är viktigt för oss, och det speglar även den kultur som Ingvar skapade och som verkligen har rotat sig bland oss medarbetare. Det låter klyschigt, men vi andas den här kulturen och försöker alltid att leva efter den nu även efter att Ingvar gått bort. Det är fint att vi är så duktiga på att hålla samman.

IKEA

IKEA-koncernen är ett internationellt företag, där det förutom varuhusen runtom i världen också finns en hel del andra verksamheter inte minst i södra Sverige. IKEA har en stark värdegrund där bland annat enkelhet, kostnadsmedvetenhet, ödmjukhet och viljestyrka är några av led- orden. Att skapa en bättre vardag för de många människorna är IKEAs vision, vilken förverkligas genom affärsidén att erbjuda ett brett sortiment av form och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt ska ha råd att köpa dem.

Läs mer: www.IKEA.se/jobb

Dela det här inlägget

IKEA Placeringar

Topp 50 2023

Artiklar du kanske gillar:

Natalia på Orange Cyberdefens står framför en svart vägg och tittar in i kameran med ett leende.
Orange Cyberdefense
“Vi är högt rankade inom it-säkerhet”
Läs mer
Josefine Edwall Björklund sitter på huk på golvet framför Essitys reception.
Essity
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Läs mer
Ida Landin och Jonas Lundgren står utomhus under varsitt paraply med vatten i bakgrunden.
Rejlers
”Genom att hitta nya arbetssätt blir jobbet ännu roligare”
Läs mer
Gävle kommun
Det är meningsfullt att arbeta inom det offentliga
Läs mer