Traineeguiden Teknik

Billerud

Min traineetid ledde mig till ett företag där hållbarhet genomsyrar allt

2019-12-19

Text: Sara Schedin

Foto: Andreas Reichenberg

På Billerud i Grums (utanför Karlstad) utvecklar före detta traineen Christopher Karlsson framtidens hållbara förpackningslösningar.

Christopher Karlsson precis avslutat sitt traineeår på Billerud i Grums och trätt in i rollen som utvecklingsingenjör på heltid. På forskningsavdelningen arbetar han med utveckling av framtidens material och produkter.

 

– Det är häftigt att få vara med och utveckla produkter som kommer att komma ut på marknaden och göra stor skillnad för miljön. På så sätt är du med och formar hur bolaget kommer att se ut framöver.

Christopher Karlsson

Ålder: 26.

Utbildning: Engineering Physics, Karlstads uni – versitet, examen 2018.

Varför skulle du rekommendera andra att gå BillerudKorsnäs traineeprogram? ”Du får en bra överblick över företagets olika delar, samtidigt som du bygger upp ett brett kontaktnätverk även utanför din egen avdelning.”

Varför sökte du dig till BillerudKorsnäs?

– Jag gillar det bolaget står för och att hållbarhet genomsyrar allt vi gör. Sedan tyckte jag att det var spännande att Billerud hade satsat på att köpa in världens modernaste kartongmaskin till en så pass liten ort som Grums – och att den också skulle sättas igång under vårt traineeår. Det har varit roligt att få vara med i uppstartsfasen av en sådan stor satsning.

Berätta om traineeåret!

– Vi fick bland annat följa en produkt under hela resan – från det att ett träd fälls till att den färdiga produkten kommer ut på marknaden. Det innebar att vi började året med att sätta plantor i skogen för att avsluta det hela på företagets säljavdelning i slutet av programmet. Traineeprogrammet innefattade även olika utbildningar inom exempelvis affärsutveckling och ledarskap. Vi fick också åka runt på Billerud bruk runt om i landet för att lära oss mer om företaget och hur man arbetar på de olika orterna.

Hur såg handledningen ut?

– Jag fick en mentor på min avdelning som jag jobbade nära för att komma in i arbetsuppgifterna. När allt är nytt, som det är i början, känns det bra att ha någon som man kan fråga och bolla idéer med.

Vad var höjdpunkten?

– I slutet av programmet åkte jag och en annan trainee till Milano i en månad för att arbeta på ett av Billerud säljkontor, vilket var jättekul och då jag fick möjlighet att lära mig om olika avdelningar och områden inom bolaget. Vi fick även besöka kunder i Italien för att få en bild av vad de tycker om våra produkter – och så åt vi såklart en hel del pizza och pasta också. Alla traineer fick önska vilket kontor man ville besöka under sin utomlandsmånad. Det var alltfrån Dubai, Barcelona till Shenzhen i Kina.

Billerud

Billerud är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. Billerud är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Läs mer: https://www.billerud.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Billerud
”Det går inte tusen ingenjörer på en pappersmaskin här”
Läs mer
ONE Nordic
”Vi känner att vi är handplockade talanger som företaget vill bevara”
Läs mer
Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer
Boliden
Nu startar Boliden sitt första traineeprogram
Läs mer