2020-11-25

Traineeguiden Teknik

BillerudKorsnäs

”Det går inte tusen ingenjörer på en pappersmaskin här”

Text: Christian Ekstrand

Foto: Fridah Jönsson

Från pappersproduktion till produktchef till affärsutvecklare. Valdemar Forsbloms resa på BillerudKorsnäs har pågått sedan 2012 - och traineetiden har haft stor betydelse.

BillerudKorsnäs tillverkar förpackningar och förpackningsmaterial för en hållbar framtid. Valdemar Forsblom arbetar med affärsutveckling och har fokus på fiberbaserade och hållbara förpackningar mot e-handlare. Han inledde sin bana på BillerudKorsnäs som sommarjobbare på pappersmaskinen 2012 och fick två år senare en traineetjänst.

Valdemar Forsblom

Titel: Business Development Project Manager.

Utbildning: Civilingenjör, Linköpings universitet, examen 2014.

Drömföretag där jag skulle vilja vara trainee idag: Jag är intresserad av solceller och liknande områden, så kanske något inom hållbar energiteknik.

Hur kom det sig att du blev trainee här?

– När jag sommarjobbade på BillerudKorsnäs läste jag på intranätet om tidigare traineer. När jag pluggade till civilingenjör var traineetjänster väldigt hett, många av mina klasskamrater visste att det är en bra möjlighet att få en bra början på karriären och att man får se många delar av en verksamhet. Jag gjorde också mitt examensjobb här på fabriken, och så dök det upp en traineeroll som jag hade lämplig erfarenhet för.

Vad är det som får unga kandidater att välja BillerudKorsnäs?

– Vi är ett bolag som har en stark hållbarhetsagenda. Det är väldigt centralt i allt vi gör, det är en av grundpelarna i vår existens. Och så tror jag att man som relativt nybakad ingenjör får ganska stort ansvar här. Om jag jämför med kompisar som börjat i mer ingenjörstunga verksamheter, så som exempelvis fordonsindustrin eller på arbetsplatser med många ingenjörer, så har de en liten del de gräver in sig i fort – men här är det ganska brett och man får ett stort ansvarsområde. Det går inte tusen ingenjörer på en pappersmaskin, vilket gör att man får en större helhetsbild på saker och ting.

”Vi har en stark hållbarhetsagenda”

Vad lärde du dig som trainee som du inte tror att man vet om man börjar som anställd direkt?

– Jag har fått prova på många olika saker som ger en bra bild av olika delar av verksamheten. Det är inte så att jag behövt hoppa omkring och göra lite allt möjligt, utan jag har fått testa olika saker inom samma område, med en tydlig röd tråd. Det har varit produkter av en viss typ från samma sorts maskiner – men från lite olika angreppssätt.

Vad är en bra arbetsplats för dig?

– Man måste ha en miljö där man tillåts växa och där det finns nya utmaningar. Jag är nog en ganska krävande anställd. Jag levererar alltid bra resultat men jag vill också ha utmaningar och feedback, och så tror jag generellt att young professionals är – det är inte en superlätt grupp att styra. På de traineeprogram som kommit efter oss är alla väldigt ambitiösa och vill leverera och verkligen satsa på sin karriär. De är handlingskraftiga människor, så om de inte känner sig inte stimulerade kommer de att söka sig någon annanstans.

BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. BillerudKorsnäs är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid.   Läs mer: www.billerudkorsnas.com

Dela det här inlägget

BillerudKorsnäs Placeringar

Traineeguiden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

BillerudKorsnäs
Min traineetid ledde mig till ett företag där hållbarhet genomsyrar allt
Läs mer
SEB
”Du lär dig oerhört mycket och får samtidigt vänner för livet”
Läs mer
Caroline Wijnbladh sitter i en soffa framför ett fönster.
Vattenfall
”Från trainee till avdelningschef”
Läs mer
Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer