Traineeguiden Teknik

Trafikverket

Traineetiden ledde till drömmar om att leda team

2020-11-25

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Civilingenjören Khalid Raouz har stora möjligheter att förverkliga sin dröm på Trafikverket – att bygga framgångsrika team som bidrar till visionen att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Khalid Raouz började som trainee och specialist inom teleteknik på Trafikverket 2018. Nu är han biträdande projektledare inom styr, tele och trafik och jobbar med E4 Förbifart Stockholm. Han pratar flytande svenska, engelska, arabiska och franska, något som kom väl till pass under den sju veckor långa praktiken i Paris.  

– Jag gillar att styra och leda och ha ett helikopterperspektiv. Möten med människor med olika befattningar under min tid som trainee har bidragit till att jag kommit fram till vad jag vill jobba med. Att projektleda innebär ett ökat ansvar, och det är för mig synonymt med tillit och förtroende, säger Khalid.  

Khalid Raouz

Utbildning: Civilingenjör inom energi och miljö, inriktning hållbar energiteknik, omvandling av energisystem, policy och management, KTH, examen 2017.

Vad gör du på fritiden? ”Jag har jobbat i restaurangbranschen och gillar att laga mat till min stora släkt. Nu har jag fokus på mindre mat och mer träning och vill sprida de goda vanorna till släkten.”

Det roligaste jag har gjort under min traineetid:
”Jag var teknisk rådgivare för världsorganisationen för vägar, PIARC, och förde en dialog med människor från hela världen. Det var en fantastisk erfarenhet och en ögonöppnare bortom det tekniska.” 

Vad lockade dig till Trafikverket?

– Det var när jag förstod att Trafikverket är en stor planerare av transportsystem i Sverige. Som trainee gjorde jag bland annat praktik på regeringskansliet och då lärde jag mig mycket om Sverige, om demokrati och hur vårt transportsystem planeras från riksdagen till EU-kommissionen. Traineeåret är inte lätt men det är värt all tid och slit. En stor insats förväntas av dig som individ men det genererar otroligt mycket nytta för din karriär och allmänbildning.

"Det var en ögonöppnare bortom det tekniska"

Hur ser framtiden ut?

– Min dröm är att vara en projektledare som bygger upp enheter, formar, utvecklar samt överbryggar dem från den ena fasen till den andra. För mig är det viktigt att ta mina kollegor på allvar och lyssna på dem för att få till ett bra resultat, och det bidrar till en effektiv förvaltning av skattebetalarnas pengar. Här på Trafikverket bedöms du baserat på din prestation. Det finns inga andra hinder, så länge jag gör jobbet så bra jag kan kommer jag att avancera framåt och nå mina drömmar.

Ge exempel på en utmaning du stött på – och hur du löste den!

– Jag gick från specialist till biträdande projektledare för upp till tio specialister. Då fick jag bilda en grupp, en familj som strävar mot samma mål. Jag visste att det skulle bli en utmaning men det har gått bra, och det har jag traineeperioden att tacka för – den fick mig att förstå vad närvarande ledarskap innebär. Ett tydligt budskap och en tydlig kommunikation är nyckeln till det mesta.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Traineeguiden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Vi på Trafikverket jobbar för att underlätta människors vardag”
Läs mer
Trafikverket
Trafikverkets traineeprogram öppnar dörrar till framtiden
Läs mer
Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer
Tamsin Ekkel från Tetra Pak står vid ett fönster med en grön växt i förgrunden.
Tetra Pak
“Det finns många inom Tetra Pak att inspireras och lära sig av”
Läs mer