Traineeguiden Teknik

Trafikverket

”Vi på Trafikverket jobbar för att underlätta människors vardag”

2023-01-13

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Temat för Trafikverkets traineeprogram är digitalisering. Det lockade Erik Foogel Jakobsson som har utbildat sig till civilingenjör i industriell ekonomi.

Erik Foogel Jakobsson är en av dem som går Trafikverkets traineeprogram. Han delar sin tid mellan rollen som verksamhetsutvecklare inom digitalisering och som trainee.

– Temat för årets traineer är digitalisering och det är väldigt spännande. Målet med året är att få en så bred bild av organisationen som möjligt och knyta många kontakter.

Erik Foogel Jakobsson.

Titel:

Trainee och verksamhetsutvecklare.

 

Utbildning:

Civilingenjör i industriell ekonomi, Linköpings universitet, examen 2020.

 

Vad har överraskat dig?

”Vi traineer har haft många gemensamma träffar, vilket har varit en positiv överraskning. Vi möts vid utbildningar, studiebesök och har uppgifter som vi samarbetar kring för att lösa.”

Vad innebär din roll som verksamhetsutvecklare?

– Jag ska stötta organisationen i den digitala transformationen och utveckla den digitala mognaden. Det kan exempelvis vara att utbilda organisationen inom digital projekthantering.

Vad lockade dig till myndigheten?

– Som tidigare studentmedarbetare fick jag upp ögonen för de intressanta ämnen och kunniga kollegor man får arbeta med. Vi på Trafikverket jobbar för att underlätta människors vardag där transporter är en viktig del. Det är konkret och känns kul.

Nämn några fördelar med att vara trainee på Trafikverket!

– Som trainee får du möjlighet att skapa dig en bild av hela organisationen och se delar som du kanske inte annars hade sett, och du får utmaningar och mycket kunskap väldigt snabbt. Vi har exempelvis temadagar där vi får veta hur olika avdelningar internt och även externa företag jobbar med digitalisering. Det är kul att gå programmet tillsammans med övriga traineer, vi har alla digitaliseringsfokus med olika inriktningar.

”Du får mycket kunskap väldigt snabbt.”

Ge ett exempel på en utmaning som du stött på!

– Jag och min handledare skulle hålla i en presentation i informationshantering i infrastrukturprojekt, ett ämne som jag inte var väl bevandrad i. Trafikverket är en stor organisation och det finns alltid någon som är kunnig inom det man ska prata om. Alla är hjälpsamma och trevliga och några möten senare satt jag där med allt material. Det var nyttigt att få läsa in sig på ämnet och lära ut det till andra.

Vad är du extra nyfiken på?

– Det finns en enhet som jobbar med att optimera planeringen av järnvägstrafiken, som bestämmer vilka tåg som ska åka när och var. Att få se hur man jobbar med att kunna utnyttja järnvägen på bästa sätt låter spännande. Det finns också en enhet som tar ett strategiskt helhetsgrepp om digitalisering inom organisationen, och som tar fram den gemensamma riktningen för hur vi ska jobba. De är jag sugen på att besöka och göra praktik hos.

Vad lockar dig med att vara chef för en dag?

– Jag är nyfiken på vilka frågor som diskuteras högre upp där man har en helhetsbild över organisationen. Med tanke på mina kurser i strategi och styrning vore det spännande att vara med på möten med uppdragsgivare som infrastrukturdepartementet och se hur styrningen sker.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Traineeguiden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Trafikverkets traineeprogram öppnar dörrar till framtiden
Läs mer
Trafikverket
Traineetiden ledde till drömmar om att leda team
Läs mer
Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer
Trafikverket
”Vi på Trafikverket jobbar för att underlätta människors vardag”
Läs mer