5 tips för att klara personlighetstestet

04/02/2020 9:48am

Plötsligt sitter du där som en testkanin i en bur. Vad innebär ett personlighetstest egentligen? Hur klarar man det? Går det att fuska? Här är svaren på dina nervösa frågor.

”Har du det som krävs?” undrar Försvarsmaktens hemsida intill en pulserande start-knapp.

”Ööööhh … nej, jag tror faktiskt inte det”, tänker jag.

Varje gång jag har sett deras reklamfilmer har jag konstaterat att jag nog inte har det som krävs. Ni vet, där man förväntas komma ihåg hur många människor det fanns i en spårvagn och liknande. Jag har aldrig en aning.

Alltså tvekar jag vid skärmen och konstaterar att jag nog ska ta testet någon annan gång. När jag har sovit ordentligt och är helt skärpt. Sedan hejdar jag mig. Det är ju ett personlighetstest! Min personlighet är väl densamma vare sig jag är trött eller hungrig, eller? Men jag vet att jag innerst inne tvekar för att jag är rädd att bli underkänd. Att bedömas som otillräcklig i kvantfysik eller 1700-talspoesi är något man kan åtgärda, men underkänd i personlighet? Vart tar man vägen då?

Personlighetstestet bedömer inte din personlighet

Men det är här jag gör en tankevurpa. De personlighetstest som rekryterare gör på arbetssökande är nämligen inte avsedda att bedöma en kandidats personlighet. De är till för att bekräfta det som rekryteraren redan anar efter ett antal intervjuer och arbetsövningar.

– En personprofil är inget test som ger svar på rätt eller fel. Det används som komplement, som en pusselbit i det större rekryteringsarbetet, säger Fredrika Schartau, rekryteringschef på Poolia.

Var stolt om du får göra ett personlighetstest!

Hos professionella rekryterare kommer dessutom personlighetstestet i slutfasen. Det är inte vem som helst som ombeds ta ett personlighetstest, så du kan gott sträcka på dig om du kallas till ett.

– Absolut. Om man får chansen att göra ett personlighetstest så är man intressant för företaget. Det betyder att de vill gå vidare med dig och är villiga att lägga både tid och resurser på dig, säger Angelica Strand som är teamledare för ett av Academic Works två team med rekryteringskonsulter i Stockholm.

Handlar inte om att lyckas

När du har kommit så långt att arbetsgivaren låter dig genomgå ett personlighetstest har rekryteraren redan skapat sig en bild av vem du är. Nu vill hon eller han kolla om du har samma bild av dig själv.

– Det handlar inte om att lyckas, utan om att identifiera individens personliga egenskaper. För att få en profil som stämmer överens med individens personlighet är det viktigt att man svarar sanningsenligt, tänker sig in i sin nuvarande arbetssituation samt väljer det svar man först kommer att tänka på, säger Sara Sörgardt, affärsområdeschef för rekrytering vid Proffice.

Eftersom jag inte är involverad i slutskedet av någon topprekrytering får jag nöja mig med att surfa runt bland testerna på nätet. Resultatet är inte direkt entydigt. Bland annat gör jag ett test på www.41q.com där jag efter 5-10 minuter får reda på att jag är en ”harmonisökande idealist” som passar som skribent eller fotograf. Det låter mitt i prick, men jag skulle tydligen även passa som socialarbetare, forskare, tandläkare och missionär.

Till slut törs jag även göra Försvarsmaktens personlighetstest. Jag lyckas av misstag identifiera en hotfull person, bedöms ha bristfällig impulskontroll och får bara beröm när jag korrekt uppskattar min insats som ”under genomsnittet”, vilket också blir mitt slutbetyg. Precis som jag misstänkte har jag alltså inte det som krävs, men jag väljer att se det från den ljusa sidan – jag har åtminstone självinsikt.

Så funkar personlighetstesten

Kan man förbereda sig?

– Nej, egentligen inte, medger rekryteringsassistent Erika Johansson på Manpower, mer än att fundera över sig själv och vem man egentligen är för att kunna ge en så rättvisande bild av sig själv som möjligt.

Går det att fuska?

– Ja, rent teoretiskt kan man det. Om man har tillräcklig kunskap om testet och dess uppbyggnad, vilket mycket få har. Men det finns sällan någon vinst med att presentera en vald sanning om sig själv. Instrumenten som vi arbetar med har en indikator för att säkerställa att resultatet är pålitligt, och om den ger utslag finns det anledning att ifrågasätta om det går att använda just den personens testresultat.

Fredrika Schartau på Poolia håller med:

– Man kan anstränga sig för att vilja visa sig vara någon annan, men då får man en profil med många motsägelser. En rutinerad och certifierad testanvändare avläser ändå sådana svar korrekt vid en intervju.

Så ”klarar” du ett personlighetstest:

1. Var intuitiv.

De flesta tester är medvetet utformade så att man inte ska hinna tänka efter för mycket. Börjar du fundera kommer du inte att hinna klart.

2.Slappna av.

Se till att du är utvilad när du gör testet. Precis som i Snickers-reklamen är du inte dig själv när du är trött och hungrig.

3.Tagga ner.

Det är ingen tävling. Om du försöker svara ”rätt” kommer du att avslöjas under den följande djupintervjun.

4. Isolera dig.

Koncentration är A och O. Se till att du inte blir avbruten under den tid du svarar på frågorna.

5. Ta på jobbhatten.

Se dig själv i en arbetssituation och inte privat. De allra flesta har en privat- och en jobbsida, och nu handlar allt om hur du funkar på jobbet.

Artikeln 5 tips för att klara personlighetstestet är skriven av Henrik Harr

Dela det här inlägget