Så kan du bli av med din talrädsla

19/12/2019 12:34pm

Bilden föreställer en man som torkar sig i pannan och ser besvärad ut. I framkant av bilden är en mikrofon.

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

Hjärtat rusar, musklerna är spända och händerna darrar. Tänk om jag kommer att svimma? Undra om de tycker att jag beter mig konstigt? Att få ett starkt stresspåslag och bli riktigt nervig av att prata inför en publik är nog något många har upplevt.

Faktum är att de allra flesta känner ett visst obehag inför att hålla en presentation eller ett tal. Det är en normal reaktion, och det kan finnas evolutionära förklaringar till det – att träda fram och bli utstött av gruppen hotade en gång individens överlevnad.

– Att känna ett lätt obehag är en sak, men för vissa är den här rädslan starkare. Talskräcken påverkar vardagen och gör att man undviker vissa situationer – kanske har man hoppat av en utbildning eller inte vågat tacka ja till en befordran. Det är vanligt, men det finns bra hjälp att få, säger Andreas Schill, legitimerad psykolog och affärsområdeschef på PBM.

Men vem drabbas av talskräck? Andreas Schill menar att det i vissa fall kan handla om en genetisk komponent, då blyga och inåtvända personer har en större benägenhet att utveckla rädslan. Andra lider av social fobi, och där rör det sig snarare om en generell ångest över att interagera med andra. Men även riktigt snackiga personer kan känna skräck för de här situationerna.

– En del med talskräck är i vanliga fall väldigt extroverta, men har på grund av tidigare upplevelser blivit rädda för att tala inför en grupp. I andra fall kan det handla om att man är en perfektionist med extremt höga krav på sig själv.

Alla varken kan eller vill bli utsedda till Sveriges bästa talare. Man behöver inte trivas med att stå på scenen eller ens att vara i andras blickfång. Men om rädslan fått en så stor plats att den bromsar en och får en att undvika något man faktiskt skulle vilja göra, så är det kanske dags att börja jobba med den.

Precis som vid andra fobier är kognitiv beteendeterapi effektivt för att få bukt med rädslan, och metoden utvecklas. Efter att man i ett forskningsprojekt har testat hur virtual reality kan användas för att öva bort talrädsla, har man nu börjat använda tekniken i terapirummet på del ställen. Patienten får genom ett par VR-glasögon exponeras och prata inför en grupp virtuella människor.

– Att kunna simulera en publik gör det förstås mycket enklare. Patienten kommer nära den verkliga situationen, samtidigt som den är mindre skrämmande. Det gör det också möjligt att skapa olika övningstillfällen och att utsättas för situationen utan att det är skarpt läge, berättar Andreas Schill.

Våga utsätta dig för det jobbiga

Du behöver exponera dig för situationen för att komma runt problemet och bli av med rädslan. För om du vågar vara kvar så kommer ångesten att klinga av efter ett tag. Försök att fokusera mer på uppgiften än på hur de andra upplever dig. Testa att utmana dig själv i små steg!

Var uppmärksam på dina säkerhetsbeteenden

Ibland beter vi oss på ett visst sätt för att minska ångesten. I det här fallet kan det handla om att titta i taket eller i golvet, att prata snabbt eller ständigt fippla med papper. Att andas och prata snabbt kan göra att du blir yr och tappar tråden. Det är alltså säkerhetsbeteenden i sig som kan stressa dig – och genom att hålla fast vid dem kommer du fortsätta att vara rädd i de här situationerna.

Ta hjälp om rädslan begränsar dig

Du kan testa att utmana dig själv, men det kan vara svårt att själv träna bort sina nerver eller beteenden, och då finns det bra professionell hjälp. Det går att jobba med det här och de flesta blir hjälpta av övning och terapi.

Dela det här inlägget