”Många längtar efter att göra något bra tillsammans”

02/03/2020 2:39pm

Mattias Jägerskog står utomhus med träd och lägenhetshus i bakgrunden.

Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.

Vi ska inte vara rädda för varandra. Det är i alla fall en av den ideella föreningen Skjutsgruppens deviser. Förra året lanserade de en app för samåkning – och grundaren Mattias Jägerskog fick utmärkelsen Årets miljöinnovatör. Trafikverket delade ut priset på galan Talent Excellence Award i höstas och juryn lyfte i sin motivering att han genom ny teknik utnyttjade transportsystemet på ett mer hållbart sätt – samtidigt som han bidrog till att skapa möten bland deltagarna.

– I vår tid får vi tyvärr ofta höra av att vi ska hålla avstånd till varandra, men Skjutsgruppen gör tvärtom. Här sätter vi oss axel mot axel och deltagarna delar lika eller bjuder på skjutsen.
Vi ser oss som vänner och vänners vänner – och vänner tjänar inte pengar på varandra.

Skjutsgruppen är inte är någon bilrörelse. Initiativet handlar snarare om att uppmuntra fler att resa kollektivt på olika sätt. Hållbarhetsfrågor har alltid intresserat Mattias Jägerskog, och han tror att dela är något som finns i människans natur. Skjutsgruppen startade han 2007 när han var student i Sundsvall. Genom Facebook och Twitter försökte han matcha ihop människor för samåkning och efter ett halvår hade 1 000 personer börjat åka tillsammans i Sverige. 2019 har rörelsen drygt 70 000 deltagare.

Skjutsgruppen

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen grundades av Mattias Jägerskog 2007 och rörelsen har i dag drygt 70 000 deltagare. De är aktiva i alla landets län och har 600 lokala skjutsgrupper. Mattias Jägerskog har även startat Samåkningsdagen som i dag firas i 17 länder.

Fem år efter starten tog initiativet snurr på riktigt. Kommuner började höra av sig och eftersom det krävdes en juridisk person för att få samarbeta med dem, startade de en ideell förening. Sedan dess har många aktörer hört av sig och de har samarbetat med både länsstyrelser och företag genom åren. Bland annat i samband med Vasaloppet och olika festivaler. Skjutsgruppen har funnits på både Twitter och på anslagstavlor – men sedan förra sommaren finns den som app.
– Först tänkte vi försöka finansiera bygget av appen genom crowdfunding, men sedan hörde Västra Götalandsregionen av sig och vi fick möjlighet att göra det i samarbete med dem.

I appen kan du antingen be om skjuts eller själv erbjuda den om du har platser kvar i båten, bussen eller bilen. Det går också att skapa grupper för vissa sträckor eller intressen. I Helsingborg finns det till och med en nischad grupp för samåkning till olika hiphoptävlingar.
– Vi kallar appen för “en självförsörjande trädgård”. Det betyder att vi som använder den också ser till att den fungerar genom att bidra med kunskap eller pengar. Server är exempelvis en grej som kostar, och både organisationer och privatpersoner kan välja att bidra med en liten slant direkt i appen.

Mattias Jägerskog står utomhus, med lägenhetshus och träd i bakgrunden.

Under åren har Skjutsgruppen lett till olika möten runt om i Sverige. Vissa har till och med blivit kära eller fått nya jobb i baksätet. Själv minns Mattias Jägerskog en samåkningsresa från Stockholm till Kalmar särskilt väl.
– Hon som körde var arkitekt och i passagerarsätet satt en yrkesmilitär. Själv satt jag i baksätet med två tjejer som precis hade kommit hem från en backpackerresa i Indien. Alla var väldigt olika men det var ett roligt möte. På nätet kan vi avfärda och välja bort de som inte är lika oss direkt – men när vi tillbringar flera timmar ihop i ett fordon måste vi förhålla oss till varandra.

När appen togs fram jobbade Mattias Jägerskog heltid med projektet. Men annars är Skjutsgruppen något han sysslat med sidan av jobb och studier. Just nu reser han runt i landet och föreläser om medskapande och deltagarkultur.

Vad har du för tips till företag som vill jobba mer med hållbarhetsfrågor?

– Första tipset är att låta hållbarhet genomsyra allt. Många arbetar med hållbarhetsfrågor externt, men ofta saknas en hållbar organisation internt. Det gäller allt från hur till när vi arbetar. Det är också viktigt att få in alla aspekter av hållbarhet. Om något är miljövänligt eller ekonomiskt men får människor att må dåligt är det inte särskilt hållbart. Som ett sista tips behöver organisationer se bortom information och kampanj. Om människor ska bli engagerade måste de själva få delta.

Och vad har du för tips till anställda som vill dra igång ett initiativ med ett högre syfte?

– Man behöver inte presentera ett projekt eller ett initiativ som är färdigt. Det räcker med att du sträcker ut handen och bjuder in personer till processer – processer som de får delta i. Det är nämligen väldigt svårt att engagera sig i något som redan är färdigt, vad ska de då bidra med? När du gör det så kommer du se att det är många som längtar efter att göra bra saker tillsammans. Det första ni ska fira, att ni har hittat varandra. Sen fortsätter ni framåt tillsammans och varvar att göra med att fira vad ni gjort.

Artikeln ”Många längtar efter att göra något bra tillsammans” är skriven av Linda Fritiofson

Dela det här inlägget