COTF

Trafikverket

”Att få arbeta med att driva saker framåt passar mig väldigt bra”

2022-06-16

Lästid ca 2 min

Kirsten Belin Trafikverket
Foto: Patrik Lindström

Foto: Patrik Lindström

Som elitidrottare hade Kirsten Belin svenskt rekord i stavhopp. Nu bygger hon innovationsförmåga och bedriver verksamhetsutveckling inom it på Trafikverket.

Trafikverket som har ett av landets största it- och telekomavdelningar digitaliserar järnvägen och har många teknikskiften på gång. Kirsten Belin som började på myndigheten 2020 är innovationsledare och verksamhetsutvecklare inom it på avdelningen för järnväg.

– Trafikverket har en bred och spännande verksamhet och en stor it-avdelning. Det finns mycket att utveckla och att driva förbättringsarbete passar mig väldigt bra.

Kirsten Belin

Titel: Innovationsledare och verksamhetsutvecklare, it järnväg.

Utbildning: Master i företagsekonomi, Örebro universitet, examen 2010.

Hur ser ditt idrottsengagemang ut idag? ”Jag är gymnastiklärare i Borlänge Gymnastikklubb åt min dotter och ett gäng små flickor.”

Berätta om din roll som innovationsledare?

– Det handlar dels om att driva konkreta idéer framåt, men främst om att bygga upp vår egen innovationsförmåga över tid. Det görs genom att röja hinder för att människor ska kunna tänka nytt och använda sin kompetens fullt ut. Det finns mycket som kan begränsa innovationsförmågan som man inte tänker på, som till exempel onödig detaljstyrning.

Vad gör du som verksamhetsutvecklare?

– Tågen ska rulla dygnet runt, året runt och vi gör ständiga förbättringar i våra it-system. Vi jobbar för att kunna anpassa oss snabbare till förändringar, ta bort icke värdeskapande arbete och utveckla vår verksamhet. Det handlar om ett aktivt pågående arbete för att jobba smartare helt enkelt.

Ge exempel på hur innovation kan se ut.

– Vi diskuterar mycket kring vad som förenklar människors resande. Vad är trafikinformation i framtiden? Och hur vill man få den? Som småbarnsförälder vill du kanske veta hur du ska ta dig till perrongen med dubbelvagn och var hissar och toaletter finns. Som pendlare vill du kanske se var tåget är i realtid så att du kan avgöra hur länge du kan sitta kvar vid datorn.

”Våra idéer spelar roll.”

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Att jag jobbar för samhällsnyttan. Jag känner också att det går att göra skillnad, vi får vara innovativa och lösa saker själva. Vi må vara infrastrukturförvaltare men vi är också mjukvaruutvecklare. Vi har ungefär 1 000 it-system på myndigheten varav kanske ett hundratal på järnvägen. Våra idéer spelar roll, och det vi gör på jobbet möjliggör transporter av människor och gods varje dag i Sverige.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer