COTF

Trafikverket

”Att få utrymme till att testa nya idéer är viktigt för mig”

2020-12-08

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Trafikverket

På Trafikverket finns det stora möjligheter för medarbetare och studenter att växa. Samtidigt bidrar de till att människor kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Civilingenjör Hannes Salin är sedan maj 2020 enhetschef på Trafikverket. Förutom att ha personalansvar har han ett strategiskt ansvar för gruppens interna it-leveranser. Han började på myndigheten mitt under coronapandemin och har därför lett arbetet på distans.

– Jag har aktivt jobbat mycket med relationsbyggande på distans och märkte snabbt att det finns en otrolig kompetens – och man är alltid villig att hjälpa till, säger Hannes.

Hannes Salin

Titel: Chef på enhetsnivå IT.

Utbildning: Civilingenjör i datateknik, Kungliga tekniska högskolan, examen 2012.

Favoritsträcka: ”Vägsträckan mellan Älvdalen och Idre – den åker vi för att vistas i naturen oavsett tid på året.”

Vad lockade dig till Trafikverket?

– Trafikverket fanns tidigt i mina tankar eftersom det är en stor arbetsgivare som bjuder på många utvecklingsmöjligheter. Inom myndighetens it-organisation finns cirka 1 400 medarbetare, och en stor andel av dem är verksamma på huvudkontoret i Borlänge. Jag och min sambo flyttade tillbaka till Falun efter tio år i Stockholm och jag fortsatte att veckopendla under några år. När jag såg Trafikverkets annons om enhetschef inom it i Borlänge var det självklart för mig att söka den tjänsten.

Vad är viktigt för dig i valet av arbetsgivare?

– Jag har alltid värdesatt att vara i en miljö som ger utrymme att växa kompetensmässigt men också som person. Att kunna påverka och utmana organisationen och ha ett stort spelutrymme till att testa nya idéer är viktigt för mig. Och att vara i en kultur där det är tillåtet att misslyckas, det gör att man växer.

”Man är alltid villig att hjälpa till.”

Hur tar Trafikverket tillvara medarbetarnas idéer?

– Vi satsar stora medel på forskning och innovation och samarbetar ständigt med universitet och forskare. Under hösten har min enhet haft extra fokus på den innovativa förmågan och spånat fram flera intressanta idéer. Nu är vi på gång att sålla bland de idéer som kommit in för att försöka förverkliga några av dem.

Vad gör er till en favoritdestination bland studenter?

– Vi har ett stort fokus på studenter och jag är med och initierar och handleder examensarbeten. Studenternas exjobb är ett viktigt led i vår innovationsförmåga – varje student lägger fullt fokus på att lösa ett specifikt problem. Vi har en flora av olika befattningar, roller och arbetsuppgifter, så det finns många intressanta exjobb att välja på. Vi tar även in studentmedarbetare som får en anställning och möjlighet att växa inom Trafikverket. En del team jobbar med it-lösningar som rör hela järnvägsinfrastrukturen i Sverige. Att få jobba med lösningar som sträcker sig över hela nationen är spännande att vara del av.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer