Trafikverket Placeringar
Karriär
- 2 Trafikverket
Traineeguiden
- 6 Trafikverket
2020-01-30
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Kristofer Hedlund
Medarbetarna på Trafikverket bidrar till att utveckla ett hållbart Sverige. Hela 150 olika yrken gör att karriärmöjligheterna är stora.
Civilingenjören Anders Ramqvist började som projektingenjör på Trafikverket i oktober 2017. Knappt två år senare fick han rollen som projektledare för drift och underhåll av Citybanan, en cirka sex kilometer lång järnvägstunnel under Stockholms innerstad.
– Jag jobbade nära projektledaren inom drift- och underhållsprojektet och fick sätta mig in i de utmaningar som vi ställdes inför. Så jag växte in i uppgifterna och när projektledaren gick vidare till en senior roll fick jag förtroendet att ta över hans roll, säger Anders och fortsätter:
– Jag kom in när anläggningen driftsattes. Det är en väldigt ny och teknikintensiv anläggning och för mig som är tekniskt intresserad passar det riktigt bra.
Anders Ramqvist
Titel: Tf. projektledare för drift och underhåll av järnväg.
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik, master i energiteknik, KTH, examen 2017.
Smultronställe: ”Fryksås ligger högt uppe på ett berg och har en väldigt fin utsikt över Orsasjön. Det är en plats jag tycker mycket om.”
– Vi jobbar projektbaserat där vi följer upp ekonomin, leveranser och ser till att entreprenörerna lever upp till de krav som vi satt upp enligt kontraktet. Det innebär mycket samverkan och jag är ofta ute på platsbesök. Att jobba i team för att nå gemensamma mål är verkligen superkul, och det skapar en stark gemenskap. Det är teamarbetet jag brinner mest för.
– De ser lite olika ut beroende på verksamhetsområde. På drift- och underhållssidan arbetar man oftast i mindre grupper vilket innebär att man ges möjlighet till ett stort ansvar. Det händer alltid saker runtomkring i verksamheten vilket gör att man känner sig som spindeln i nätet.
”Vi finns till för allmänheten.”
– Vill du vara med och göra skillnad så är Trafikverket en bra plats. Vi har ett stort fokus på innovation och utveckling, och vi drivs alltid för att bli mer effektiva i våra arbetssätt där alla uppmuntras att delta. Ett exempel är ett EU-gemensamt signalsystem, ERTMS, som bygger på trådlös kommunikation mellan tåg och anläggningen. Vi har många som kommit direkt från skolan för att jobba med utvecklingen av systemet. Det finns en bred kompetens och erfarenhet inom Trafikverket som skapar trygghet för juniorer och tid för dem att växa in i sina roller med stöd av kollegorna.
– Att få förtroendet att växa och utvecklas är viktigt för mig. Det är en statlig anställning som ger trygghet, vi finns till för allmänheten, utan vinstdrivande aspekter – vilket gör mig stolt, säger han och fortsätter:
– Att Trafikverket har stor påverkan på människors dagliga liv var avgörande för mig i valet av arbetsgivare. Sen är det också otroligt kul att jobba tillsammans mot gemensamma mål, så jag trivs jättebra. Järnvägen bidrar även till en hållbar transportsektor dels av miljömässiga skäl men även för att underlätta för samhällets mobilitet.
Trafikverket