Hållbar Framtid

Trafikverket

”Att jobba med tågtrafikledning är som en lagsport”

2023-07-04

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Som tågtrafikledare på Trafikverket ser Thorsten till att resenärer kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Rollen är ansvarsfull och innebär mycket samarbete.

Thorsten började på Trafikverket 2016 och utbildade sig till tågtrafikledare, en roll som han har sedan 2018.

– Att jobba med tågtrafikledning är som en lagsport. Vi har en god gemenskap och löser problem tillsammans. Och vi kan verkligen göra skillnad för samhället med tanke på hur många människor som är ute och reser.

Thorsten

Titel: Tågtrafikledare regional.

Utbildning (skola och examensår): Flygtransport och logistik, Linköpings universitet, examen 2015. Tågtrafikledare, Trafikverket, examen 2018.

Tågsträcka du skulle vilja åka: ”Att åka tåg genom Alperna vore trevligt.”

 

Hur fick du upp ögonen för yrket?

– När jag bodde i Norrköping och pluggade i Linköping åkte jag tåg förbi den stora godsbangården vid Hallsberg och en byggnad som jag tänkte måste vara motsvarigheten till flygledartornet. När jag letade jobb såg jag att Trafikverket sökte tågtrafikledare, och nu är jag här!

Berätta om ditt jobb!

– Jag sitter i Stockholm och vi övervakar och trafikleder regional- och pendeltåg, snabbtågen till exempelvis Göteborg och Malmö och all godstrafik. När det blir avvikelser i trafiken som trasiga kontaktledningar, spår- eller signalfel leder vi om eller stänger av trafiken. Då följer vi checklistor, tolkar informationen vi får in och gör det bästa för resenärerna så att de kommer fram säkert, smidigt och tryggt.

På vilket sätt är det ansvarsfullt?

– Varje tågtrafikledare övervakar och ansvarar för en viss sträcka under ett skift, det kan vara en kortare sträcka med många spår vid Stockholms central eller en sträcka på flera mil med endast ett eller två spår. Utmaningarna är olika beroende på sträcka. Att följa regelboken är A och O och till vår hjälp har vi rutiner och checklistor. Samtidigt diskuterar vi lösningar med våra kollegor för att lösa även de största störningarna.

Hur ser samarbetet ut?

– Lokförare ringer till oss vid avvikelser, det kan exempelvis vara något fel på fordonet eller anläggningen. Då får vi agera utifrån det. Jag tar fram en lösning som trafikinformatörerna förmedlar till resenärerna. Vid behov kontaktar vi våra drifttekniker som ser till att bantekniker åker ut och fixar felet. Ofta är det småfel som vi trafikledare kan lösa genom att byta spår, för att få till ett bra flöde så att resenärerna knappt märker av det.

”Vi löser problem tillsammans.”

Hur är det att arbeta skift?

– Det är flexibelt och du har möjlighet att påverka ditt schema genom att byta pass med dina kollegor. Vi jobbar treskift vilket innebär förmiddags-, eftermiddags- men även nattpass. Arbetstiderna gör att jag slipper rusningstrafik, vilket är väldigt skönt. Speciellt när jag tränar efter jobbet och det då är helt tomt på gymmet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är problemlösandet och att jag löser frågorna tillsammans med mina kollegor. Det är nästan som att lägga ett pussel eller spela ett tv-spel, men mer seriöst och uppstyrt så klart.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer