Karriär

Trafikverket

”Att samarbeta gör att man får helt nya perspektiv”

2019-09-10

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Daniel Cagatay står på tomma järnvägsspår i en tunnel på Centralstationen i Stockholm.

En tillfällighet och rätt utbildning ledde Daniel Cagatay till Trafikverket. Nu bidrar han till att människor tar sig fram smidigt, grönt och tryggt.

Redan under studietiden jobbade Daniel Cagatay extra som studiecoach. Han hann jobba som lärare inom teknik och fysik och fungerade även som matteresurs. Det gav honom erfarenheter som han har nytta av i vardagen som specialisttekniker på Trafikverket.
– Som lärare ska du uttrycka dig så att alla kan förstå. Kravspecifikationer måste vara juridiskt korrekta men också enkla att följa. Att ha den pedagogiska delen underlättar när du ska argumentera för en ny funktion eller komponent för dina kollegor.

Daniel Cagatay

Titel: Specialist teknik
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik, master i rymd- och flygteknik, KTH, examen 2016.
Smultronställe: ”Mitt hem – det är där jag kan koppla av och vara mig själv. Där har jag möjligheten att göra det jag precis önskar, allt från att vara produktiv till att vara lat.”

Berätta om ditt jobb!

– Det var en slump att jag såg en annons från Trafikverket som reflekterade det jag hade utbildat mig inom, så jag sökte och fick jobbet. Det var en lycklig slump – jag tycker verkligen om mitt jobb. Jag och mitt team jobbar med att förvalta och utveckla komponenter inom banöverbyggnad, allt från spårväxlar till skruv- och mutternivå. Det handlar även om upphandling av den tekniska delen vilket innefattar att ta fram kravspecifikationer på tekniska funktioner och de egenskaper vi söker.

Hur upplever du kulturen på Trafikverket?

– Jag trivs väldigt bra här – det är en öppen kultur med högt till tak. Vissa delar är sekretessbelagda men annars kan du prata öppet med dina kollegor och diskutera med personer som jobbar inom andra enheter. Alla är schyssta och här finns många erfarna och duktiga kollegor som kan hjälpa dig när du har någon uppgift som är svår att lösa. Vi har en hel del gurus som jobbat länge på Trafikverket men även nyanställda som kommer in med ett nytt tänk.

”Det mänskliga är också det viktigaste.”

Hur viktigt är det att Trafikverket tar samhällsansvar?

– Jätteviktigt! Trafikverkets vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Tillsammans ansvarar vi för hela landets infrastruktur – vi gör Sverige närmare. Som tekniker ser jag till att de komponenter som finns är relevanta och säkra för användarna. Det är verkligen kul att jobba med samhällsansvar och för mig är det mänskliga också det viktigaste.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer