Framtidens kvinnor

SKF

“Att SKF:s grundsyfte bidrar till en mer hållbar värld betyder mycket för mig”

2024-10-01

Elin Linden, SKF

Från en kreativ driftingenjörs idé i Göteborg i början av 1900-talet till ett globalt industriföretag. SKF har en spännande historia – men också framtid. Elin Lidén, Director Global Laboratories & Testing, berättar om företagets fokus på lärande, automation och arbetsmiljö.

Från bussresan genom staden till tvättmaskinen som snurrar där hemma i badrummet. Överallt där rotation sker i vardagen är SKF inblandad; det eftersom de arbetar för att möjliggöra rörelse så energieffektivt som möjligt och med lägsta möjliga friktion. Det som började med Sven Wingquists uppfinning av sfäriska kullager i början av 1900-talet är idag ett globalt industriföretag. SKF är ledande leverantör av kundanpassade lösningar inom lager och tätningar och har idag över 40 000 medarbetare världen över.

Elin Lidén

Titel: Director Global Laboratories & Testing

Utbildning: BSc in Engineering, Chalmers tekniska högskola, examen 2007

Vad gör du helst när du är ledig? Jag är gärna ute och springer på fritiden. Jag har också som mål att besöka Sveriges alla nationalparker – än så länge har jag lyckats hinna med 23 av 30.

En av dem är göteborgaren Elin Lidén som har ett globalt ansvar för företagets labb- och testsajter. Hon växte upp på en bondgård och visste tidigt att hon ville bli ingenjör. Hon fascinerades av maskiner, inte minst av familjens traktorer på gården, och efter att hon sett vattenautomater i amerikanska tv-serier försökte hon sig på att tillverka en egen med sugrör och glasspaket som hon förslöt med hjälp av silikon.

 

Under sina ingenjörsstudier på Chalmers jobbade Elin på golvet på SKF-fabriken i Göteborg. Efter utbildningen flyttade hon till Shanghai där hon under några år arbetade inom aluminiumindustrin. I Kina hade hon kontakt med SKF som har ett av sina globala teknikcentrum där. 2012 började hon arbeta på företaget och två år senare flyttade hon med SKF till det globala teknikcentret i Bangalore, i Indien. 2016 var det dags att flytta tillbaka till Sverige och sedan dess arbetar hon på SKF:s huvudkontor i Göteborg.

Berätta om din roll på SKF!

– Jag har ett övergripande globalt ansvar för SKF:s labb och testsajter. När nya produkter utvecklas testar man att de fungerar som de ska, men det kan också handla om tester där vi validerar våra simuleringsverktyg. I min roll leder jag även ett team som arbetar med hur vi kan använda data som genererats, hur vi sparar den på ett säkert sätt och hur vi kan integrera artificiell intelligens i vår verksamhet i framtiden.

Vad får dig att trivas på SKF?

– Att SKF, som arbetar för att minska friktion och göra maskiner mer energieffektiva, har ett grundsyfte som bidrar till en mer hållbar värld betyder mycket för mig. Jag gillar verkligen kombinationen av att det är ett gammalt industriföretag som samtidigt jobbar med digitalisering och klimatsmarta lösningar.

 

– Jag trivs också med den internationella miljön som är tydlig för mig på daglig basis. Det finns också en flexibel och hållbar arbetsmiljö som jag uppskattar. Det är höga krav på resultat och att leverera, men jag upplever att man ser den enskilda personen på SKF. Vi är människor – inte maskiner – och vi tillåts också att vara just människor.

Hur arbetar ni med AI idag?

– Vi har arbetat med machine learning länge, ett arbete som blir både lättare och roligare i takt med att det blir större överlag. Vårt arbete med AI kan handla om allt från hur olika verktyg kan identifiera fel och ge förslag på åtgärder, till hur vi kan få bättre insikt i interna processer och rapporter genom generativ AI. Jag tror verkligen starkt på den framtida teknologin i kombination med mänsklig expertis. Det finns en otrolig potential och ett värde i att kunna ta bort de monotona och mer tråkigare delarna av vårt arbete.

Varför skulle du rekommendera en ung kvinna i techbranschen att söka sig till SKF?

– För att du här får arbeta i en verklig internationell miljö med mycket kompetens. Jag tror verkligen att man lär sig så mycket mer om man får arbeta med människor med andra nationaliteter och som inte gått på samma skola som en själv. Det finns också en stark lärandekultur här och möjlighet att utvecklas – exempelvis genom att få gå kurser, prova nya arbetsuppgifter eller arbeta från ett annat land, säger, Elin och avslutar:

 

– Vi fokuserar inte bara på att locka hit kvinnor, utan har också arbetat mycket med hur vi skapar en mer inkluderande arbetsmiljö på plats. Hur vill vi jobba och vara mot varandra? Och hur kan vi skapa en större öppenhet? Det är frågor som vi jobbar aktivt med och ett arbete som gynnar alla.

SKF

SKF, grundat 1907, är ett globalt företag med huvudkontor i Göteborg, Sverige. Med verksamhet i cirka 130 länder och över 40 000 anställda, är SKF en viktig aktör inom många olika industrier. Företaget erbjuder ett brett sortiment av produkter och tjänster, inklusive lager, tätningar, smörjsystem, tillståndsövervakningsutrustning och olika tjänster. SKF:s lösningar kan finnas överallt där det sker rörelse, vilket gör dem till en integrerad del av både människors och företags vardag. Med erfarenhet från över 40 industrier kan SKF erbjuda skräddarsydda partnerskap genom att kombinera sina olika teknologiplattformar. En av företagets största styrkor är dess förmåga att ständigt utveckla nya teknologier för att skapa värdeskapande lösningar. Dessa lösningar ger kunderna konkurrensfördelar och bidrar samtidigt till en hållbar global samhällsutveckling.

Dela det här inlägget

SKF Placeringar

Karriär

Artiklar du kanske gillar:

Linda Örtlund, SKF
SKF
”På SKF förväntas du ha två delar i ditt liv”
Läs mer
Raina Zako, SKF
SKF
”På SKF får du möjlighet att driva din egen utveckling”
Läs mer
SKF
”Vi behöver fler kvinnliga förebilder och jag är gärna en av dem”
Läs mer
SKF
“At SKF I am entrusted with being an active change agent”
Läs mer