Karriär

Projektengagemang

”Börjar man med ledarskapet så kommer resten av sig självt”

2019-07-02

Text: Tina Carlsson Lindström

Foto: Sigrid Malmgren

Peter Hedebäck klädd i kostym i en ljus lokal med gröna växter. Solen lyser in och skapar skuggor över rummet.

Innovation med tyngdpunkt på hållbarhet och affärsnytta står i fokus på Projektengagemang. Här bidrar engagerade medarbetare till att bygga ett bättre samhälle.

Per Hedebäck är vd på teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE, som har omkring 1 300 medarbetare och en omsättning på nästan en och en halv miljard kronor.

Per Hedebäck

Titel: Vd och koncernchef.

Utbildning: Civilingenjör (maskin med inriktning mot energiteknik), Kungliga tekniska högskolan, examen 1993. Ekonomi, finans och marknadsföring, Handelshögskolan i Stockholm, examen 2004.

Vad gör du helst en ledig dag? “Jag gillar att jobba och gör det ganska mycket. Så en ledig dag kopplar jag bort mig själv från arbetet och umgås med familj och vänner. Kan jag dessutom få in ett träningspass, gärna i form av innebandy, utförsåkning eller golf, så är jag helnöjd!”

Projektengagemang kammade hem Årets Branschpris i Number One Universum Awards. Varför tror du att ni vann?

– För oss handlar employer branding inte om att skönmåla bilden av PE som företag eller arbetsgivare. Det handlar snarare om att hela tiden göra PE till en bättre arbetsplats och att sedan låta det skina igenom med hjälp av nöjda medarbetare, kunder och samarbetspartners. Jag tycker att vi lyckats med just det, att bygga en arbetsplats där våra medarbetares engagemang och stolthet syns och smittar av sig.

Vad är din personliga grundregel när det gäller employer branding?

– Jag tror att det gäller att bygga inifrån och då gäller det att börja med ledarskapet. Det är väldigt tydligt att ett starkt ledarskap med duktiga och engagerade chefer leder till nöjda medarbetare. Nöjda medarbetare ger i sin tur nöjda kunder och det leder till lönsamhet. Börjar man med ledarskapet så kommer resten av sig självt.

Vad ger dig inspiration?

– Våra ingenjörer, arkitekter, projektledare och specialister är verkligen med och gör våra städer och samhällen bättre och för mig är det oerhört inspirerande. Om jag får vara med och skapa bättre förutsättningar för våra kompetenta medarbetare att göra skillnad – då känner jag att jag är på rätt plats.

Vad är på gång hos er just nu?

– Innovation kopplat till hållbarhet och affärsnytta är något vi satsar mycket på just nu. Vi har på sistone startat flera initiativ där vi låter våra medarbetare vara med och bidra till att skapa lösningar som bidrar till bättre samarbeten mellan olika kunskapsområden. Det ger ett högre värde för våra kunder och i slutändan även för samhället.

– Ett exempel är ett nytt verktyg, Hållbar Fastighet, som vi nyligen tagit fram. Att öka hållbarheten inom sitt fastighetsbestånd är ofta ett komplext och kostsamt arbete för fastighetsägare och förvaltare. Men med vårt verktyg blir det lättare för dem att förstå hur tillgänglig teknik och expertis kan nyttjas i hållbarhetsarbetet. På ett överskådligt sätt identifierar verktyget möjliga åtgärder utifrån uppskattad investering och bedömd hållbarhetseffekt. Dessutom bedöms det nuvarande arbetet utifrån FN:s globala hållbarhetsmål. Det är ett mycket spännande projekt som vi är väldigt stolta över.

Projektengagemang

Projektengagemang är en konsultkoncern inom samhällsbyggnad och industri. Vi levererar lösningar som fungerar här och nu och för kommande generationer.

Antal medarbetare: Omkring 1 100.

Läs mer: www.pe.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Sandra Nordahl, Trafikverket
Trafikverket
”Mina chefer har alltid stöttat och uppmuntrat mig”
Läs mer
Anette Gustafsson, SCA
Essity
Brinnande passion för innovation och hållbarhet
Läs mer
Trafikverket
”Det bästa är variationen och att min roll kräver eget ansvar”
Läs mer
Peab
”Alla jag arbetar med på Peab brinner verkligen för det de gör”
Läs mer