Karriär

Trafikverket

”Bra chefer gör att man vågar mer och utmanar sig själv”

2019-08-20

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Patrik Lindström

Martina Karlsson står utomhus framför Trafikverkets byggnad, iklädd en blå t-shirt.

Trafikverket arbetar med innovation och teknik i absolut framkant. Och här är den långsiktiga visionen ledstjärnan – alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Martina Karlsson är avdelningschef inom verksamhetsområde informations- och kommunikationsteknik, IKT, på Trafikverket. Avdelningen består av sex enheter och här jobbar cirka 225 anställda och konsulter med vidareutveckling och förvaltning av myndighetens it-stöd. Avdelningen har bland annat hand om ett informationssystem som bygger på data från väderstationer längs vägarna. Det finns ett system för fartkameror, ett för att inspektera broar och ett för kameraövervakning längs järnvägarna.
– Vi har hand om spännande och utmanande frågor och vi lär oss enormt mycket varje dag. Samhället förändras i takt med digitaliseringen och det ställer nya krav på oss som myndighet att ständigt ha realtidsinformation tillgänglig, säger Martina.

Hur leder du ditt team för att skapa en kreativ och dynamisk arbetsplats?

– För mig är det viktigt att vara närvarande, inkluderande och tillgänglig i ledarskapet. Jag är lösningsfokuserad och lägger stor vikt vid samarbete mellan olika team. Vår avdelning startade i oktober förra året med flera personer som inte varit chefer tidigare. Det är en spännande resa att göra tillsammans och vi har utvecklats massor sedan dess.

Martina Karlsson

Titel: Avdelningschef verksamhetsområde Informations- och kommunikationsteknik.
Utbildning (skola och examensår): Högskoleingenjör inom informationsteknologi, Högskolan Dalarna, examen 2002
Favoritvägsträcka: ”Jag kommer från Varberg och tycker att vägsträckan som går längs med kusten mellan Varberg och Falkenberg är vacker och rogivande.”

Vad är ett bra ledarskap?

– Vi har en väldigt bra ledarskapsfilosofi på Trafikverket och det märks genom att vi coachar och lyfter våra medarbetare. Jag har hela tiden haft fantastiskt bra chefer, vilket är lärorikt i sig. Bra chefer gör att man vågar mer och utmanar sig själv. Jag har exempelvis fått möjligheten att gå ett internt ledarskapsutvecklingsprogram med en egen mentor, och det har gett mig otroligt mycket. Som arbetsgivare är det viktigt att se på varje medarbetares utveckling – vi lyssnar på vad individen vill och tillsammans tar vi fram en plan för att du ska kunna jobba med det du brinner för.

”Här gör du skillnad för samhället.”

Varför borde talanger söka sig till Trafikverket?

– Det är ett otroligt spännande arbete med många utmaningar. Här gör du nytta för samhället i stort och smått och jobbar i absolut teknisk framkant. Hållbarhet är högt upp på agendan och vi jobbar för att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Det finns alla möjligheter till egen utveckling på en och samma arbetsplats. Du kan både göra karriär inom din befattning eller byta inriktning helt, du kan arbeta i hela vårt avlånga land, och även internationellt.

Vad skulle du vilja ge för råd till den som är ny på jobbet?

– Ta det lugnt, det tar tid att sätta sig in i en stor verksamhet som Trafikverket är, så se till att du har respekt och förståelse för det. Och jag skulle absolut säga grattis till ett bra val av arbetsgivare – här har du stora möjligheter att utvecklas!

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer