Data IT

Trafikverket

”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”

2023-06-28

Foto: Julia Sjöberg

Sedan Björn Jansson började på Trafikverket har han varit med om att ro flera stora it-projekt i hamn. Samtidigt har han genomgått en stor personlig utveckling.

Björn Jansson började som supporttekniker på Trafikverket 2015. Idag är han teknikområdesansvarig och förvaltningsledare på verksamhetsstyrning inom it och tillhör ledningsgruppen för en avdelning med 350 medarbetare.

 

– Sedan starten som supporttekniker har jag jobbat som systemtekniker, projektledare, koordinator och haft roller inom ledarskap och verksamhetsstyrning. Att jag har fått förmånen att göra den här utvecklingsresan visar på de möjligheter som finns på Trafikverket, säger han.

Berätta om början av din karriär!

– Jag var med när vi införde järnvägsdomänen där alla som jobbar med järnvägen har sin it. Rollen var att koordinera supportärenden och jag kom redan då in på ledarskap. När Trafikverket bytte till Windows 10 jobbade jag som systemtekniker och koordinator tillsammans med en kollega, vi skrev dokumentation och utbildade våra kollegor.

 

 

”Här har du världens möjligheter.”

Hur fortsatte din utvecklingsresa?

– 2017 tog jag mig an ledarskapsrollen fullt ut och ett par år senare fick jag jobba med taktisk styrning för ett team som hanterade frågor kopplade till webbteknik. 2021 tog jag det stora klivet mot att jobba med strategisk styrning och fick då även ta hand om databasteknik och beställningsportal. Det handlar bland annat om att lägga långsiktiga planer på uppemot fyra år framåt för teamet och att prognostisera och följa upp budget.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Det händer många spännande saker på Trafikverket och i branschen då samhället och it-världen i stort utvecklas i en enorm hastighet. Den snabba utvecklings- och digitaliseringsresan är kul att vara med på. Sedan är det kollegorna. Bara här är vi nästan 40 medarbetare på teknikområdet och vi har förmånen att få göra otroligt viktiga leveranser tillsammans.

Björn Jansson, Trafikverket

Ge exempel på ett av dina spännande projekt!

– När GDPR blev högaktuellt såg lagstiftningen i USA och Europa olika ut. Då ledde jag ett projekt som letade nya lösningar för webbanalys. Vi hittade en lösning som vi köpte in och etablerade på Trafikverket och som vi använder än idag. Det var en utmaning som innehöll spännande omvärldsbevakning och knepiga juridiska frågor.

Björn Jansson

Titel: Teknikområdesansvarig.

Utbildning (skola och examensår): Gymnasieutbildning samhällsvetenskap med ekonomisk inriktning. Internutbildningar på Trafikverket.

Vad gör du på fritiden? ”Jag bor i Göteborg och spenderar mycket tid på en av Sveriges bästa discgolfbanor. Annars är jag ett riktigt läshuvud, framförallt på sommaren. Jag läser exempelvis Lee Childs böcker om Jack Reacher där man får följa med när mysterier nystas upp.”

Vad vill du säga till dem som funderar på att söka sig till it på Trafikverket?

– Du som drivs av att påverka, lära dig nya saker och testa nya roller har världens möjligheter. Vi har en bred organisation med uppemot 1 700 medarbetare inom it och vi har alla roller du kan föreställa dig inom flera olika områden. Och det vi gör på Trafikverket skapar samhällsnytta för medborgare och näringsliv i Sverige. Det finns fantastiska utvecklingsmöjligheter vilket jag är ett levande bevis på.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer