Trafikverket Placeringar
Karriär
- 2 Trafikverket
Traineeguiden
- 6 Trafikverket
2022-09-01
Lästid ca 2 min
Foto: Kristofer Hedlund
Utmanande uppdrag och ständig utveckling präglar Felicia Pereira de Moraes roll som projektledare i telesystem på Trafikverket. Målet är att öka trafiksäkerheten så att människor kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
Felicia Pereira de Moraes började som konsult på Trafikverket och ett år senare anställdes hon som projektingenjör. Idag är hon projektledare för telesystem och jobbar med underhåll av intelligenta trafiksystem ute på vägarna. Digitala skyltar som visar hastigheten och radarenheter för att öka trafiksäkerheten är några exempel.
– Man skulle kunna säga att jag jobbar med allt som är uppkopplat till en kabel ute på vägarna, i våra tunnlar och på våra broar i Stockholm, Örebro, Uppsala och Linköping. Det bästa är variationen av uppdrag och att min roll kräver eget ansvar, säger Felicia.
Felicia Pereira de Moraes
Titel: Projektledare i telesystem.
Utbildning: Civilingenjör inom energi och miljö, Kungliga tekniska högskolan, examen 2019.
Engagerad i: ”Jag är sedan många år tränare i truppgymnastik i Saltsjöbadens IF. Det ger mig energi och glädje att se andra utvecklas och ha kul. Mina ledarerfarenheter har jag även nytta av på Trafikverket.”
– Vi har satt upp miljösensorer som bland annat mäter buller, kolväte och avgaser på Essingeleden och i Hallunda. Informationen används för att reglera trafiken och skapa en trivsam omgivning.
– Trafik Stockholm använder våra objekt för att övervaka och styra trafiken. Till exempel så mäter våra radarenheter på Essingeleden om det blir kö och skickar sänkt hastighet till de digitala tavlorna för att reglera trafiken. Ett konstant flöde har stor betydelse för miljöpåverkan och är därför något vi jobbar mycket med på Trafikverket.
– Saker händer jättesnabbt. Jag är också positivt överraskad av arbetskulturen på Trafikverket, det är mycket roligare än vad jag trodde. Alla hjälper alla, vi sitter som en enad myndighet. Äldre och mer rutinerade medarbetare och yngre hjälps åt. Det är jämställt. Det var väldigt kul att komma in som 24-årig nyutexad till den stora myndigheten.
– Det vi gör har en direkt samhällspåverkan. Våra projekt blir oftast verklighet inom ett år och det är kul att kunna åka ut och se resultatet av det vi gör. Det är inget som är konstant i mitt arbete vilket är roligt och gör att jag har stora möjligheter att påverka min vardag. Jag bestämmer hur budgeten utformas och vad vi ska utveckla. Det gör mig extra engagerad. Min chef ska gå på föräldraledighet och jag kommer att gå in som tillfällig projektledare, vilket jag ser framemot.
”Det händer spännande saker hela tiden.”
– Det händer spännande saker hela tiden på Trafikverket och det vill jag vara med och förmedla till studenter så att fler söker sig till oss. Jag kommer bland annat att möta studenter på arbetsmarknadsmässor. På Kungliga tekniska högskolan var jag med i ett nätverk för kontakt mellan studenter och företag, vilket var givande. Nu vill jag ställa upp och ge tillbaka.
Trafikverket