COTF

Trafikverket

”Det bästa är variationen och att min roll kräver eget ansvar”

2022-09-01

Lästid ca 2 min

Foto: Kristofer Hedlund

Utmanande uppdrag och ständig utveckling präglar Felicia Pereira de Moraes roll som projektledare i telesystem på Trafikverket. Målet är att öka trafiksäkerheten så att människor kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Felicia Pereira de Moraes började som konsult på Trafikverket och ett år senare anställdes hon som projektingenjör. Idag är hon projektledare för telesystem och jobbar med underhåll av intelligenta trafiksystem ute på vägarna. Digitala skyltar som visar hastigheten och radarenheter för att öka trafiksäkerheten är några exempel.

– Man skulle kunna säga att jag jobbar med allt som är uppkopplat till en kabel ute på vägarna, i våra tunnlar och på våra broar i Stockholm, Örebro, Uppsala och Linköping. Det bästa är variationen av uppdrag och att min roll kräver eget ansvar, säger Felicia.

Felicia Pereira de Moraes

Titel: Projektledare i telesystem.

Utbildning: Civilingenjör inom energi och miljö, Kungliga tekniska högskolan, examen 2019.

Engagerad i: ”Jag är sedan många år tränare i truppgymnastik i Saltsjöbadens IF. Det ger mig energi och glädje att se andra utvecklas och ha kul. Mina ledarerfarenheter har jag även nytta av på Trafikverket.”

Berätta om något spännande projekt som ni satsar på just nu!

– Vi har satt upp miljösensorer som bland annat mäter buller, kolväte och avgaser på Essingeleden och i Hallunda. Informationen används för att reglera trafiken och skapa en trivsam omgivning.

Ge exempel på vad era insatser innebär!

– Trafik Stockholm använder våra objekt för att övervaka och styra trafiken. Till exempel så mäter våra radarenheter på Essingeleden om det blir kö och skickar sänkt hastighet till de digitala tavlorna för att reglera trafiken. Ett konstant flöde har stor betydelse för miljöpåverkan och är därför något vi jobbar mycket med på Trafikverket.

Vad överraskade dig som ny på Trafikverket?

– Saker händer jättesnabbt. Jag är också positivt överraskad av arbetskulturen på Trafikverket, det är mycket roligare än vad jag trodde. Alla hjälper alla, vi sitter som en enad myndighet. Äldre och mer rutinerade medarbetare och yngre hjälps åt. Det är jämställt. Det var väldigt kul att komma in som 24-årig nyutexad till den stora myndigheten.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Det vi gör har en direkt samhällspåverkan. Våra projekt blir oftast verklighet inom ett år och det är kul att kunna åka ut och se resultatet av det vi gör. Det är inget som är konstant i mitt arbete vilket är roligt och gör att jag har stora möjligheter att påverka min vardag. Jag bestämmer hur budgeten utformas och vad vi ska utveckla. Det gör mig extra engagerad. Min chef ska gå på föräldraledighet och jag kommer att gå in som tillfällig projektledare, vilket jag ser framemot.

”Det händer spännande saker hela tiden.”

Du är med i myndighetens ambassadörsnätverk, vad innebär det?

– Det händer spännande saker hela tiden på Trafikverket och det vill jag vara med och förmedla till studenter så att fler söker sig till oss. Jag kommer bland annat att möta studenter på arbetsmarknadsmässor. På Kungliga tekniska högskolan var jag med i ett nätverk för kontakt mellan studenter och företag, vilket var givande. Nu vill jag ställa upp och ge tillbaka.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer