Data IT

Trafikverket

”Det händer nya saker hela tiden, och det passar mig väldigt bra”

2023-03-29

Lästid ca 2 min

Foto: Maja Kruegle

Trafikverket Labs är en forskningsmiljö för utveckling och innovation på myndigheten. Här utforskar Niclas Hansson nya möjligheter med den senaste tekniken.

På Trafikverket får Niclas Hansson utveckla sitt intresse för teknisk innovation. Under det första året delar han sin arbetstid mellan rollen som trainee och labbkoordinator. Trafikverket Labs i Linköping är ett forskningslabb som är till för att främja innovation och samverkan mellan forskare och företag.

– Vi har även studenter som kommer hit och jobbar deltid i mindre projekt. Det är ett bra sätt att väcka intresse för Trafikverket och för oss att få in ny kunskap, säger Niclas.

Vad lockade dig till Trafikverket och till rollen som labbkoordinator?

– Det händer nya saker hela tiden, och det passar mig väldigt bra. När jag har löst en uppgift så går jag vidare och spånar på nya lösningar. Eftersom det är en stor myndighet finns det alltid roliga projekt att dra i. Och jag får erfarenhet av administrativa uppgifter och projektledning vilket kompletterar min yrkesprofil.

Niclas Hansson

Titel: Labbkoordinator, IT (trainee).

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik, master i signal- och bildbehandling. Linköpings universitet, examen 2022.

Favoritinnovation: ”Transistorn eftersom den ligger till grund för all datateknik.”

Ge exempel på några spännande projekt som du är delaktig i!

– I min roll som trainee har jag byggt upp vårt labb i VR-miljö som vi har haft möten i. Just nu tittar jag på möjligheten att förbättra våra kartor genom att komplettera befintliga verktyg med avancerade grafikmotorer. Ett annat verktyg är bullervisualisering där vi har skannat en väg och beräknar hur buller sprids. Där kan 3D-teknik hjälpa oss till nya slutsatser.

 

 

 

”Hela arbetskulturen är skön.”


Vad har överraskat dig som trainee på Trafikverket?

– Hur stor myndigheten är – vi har 10 000 anställda och täcker hela Sverige. Vi traineer åker runt i landet och möter våra kollegor. Det är en bra introduktion till arbetslivet och gör att du lär dig mycket. Det gör också att du kan hitta behoven och vara med och utveckla nya lösningar.

Foto: Maja Kruegle

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Hela arbetskulturen är skön och det är lätt att snacka med folk. Alla är väldigt intresserade och glada. Om jag har en fråga tipsar kollegorna vidare så att jag snabbt får svar av rätt person.

Hur skulle ditt drömprojekt kunna se ut?

– Jag är bildbehandlare i grunden och har läst AI, machine learning och neuronnätverk och mitt exjobb handlade om satelliter. Det vore intressant att titta på hur vi skulle kunna nyttja satelliter för att avgöra hur våra anläggningar mår.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer