COTF

Trafikverket

”Du får snabbt en bred inblick och fördjupad kunskap inom it”

2022-10-06

Lästid ca 2 min

Foto: Patrik Lindström

Ida Törn pluggade till systemvetare och fick en snabb karriärutveckling på Trafikverket. Hon har bland annat varit med och tagit fram checklistor som nu används runt om på myndigheten.

Ida Törn började sin resa på Trafikverket som studentmedarbetare. Hon anställdes som produktionssättningsledare där hon breddade sitt nätverk så pass mycket att hon numera hjälper kollegor med kontakter inom myndighetens informations- och kommunikationsteknik. Redan i höst väntar en ny tjänst som tekniknära förvaltare.

– Jag kommer att leda ett team med utvecklare, testare och kravare och skapa möjligheter för experterna att göra det de ska göra, säger Ida.

Ida Törn

Titel: Tekniknära förvaltare.

Utbildning: Socialpedagog, Örebro universitet, examen 2010. Systemvetare, Högskolan Dalarna, examen 2020.

Varför ska studenter välja Trafikverket som arbetsgivare? Trafikverket är så himla stort. Du hittar alltid kontakter på olika avdelningar som hjälper dig framåt. Ingenting är omöjligt.

Berätta mer om rollen som produktionssättningsledare!

– Som produktionssättningsledare är du med och planerar att förändringar i myndighetens it-miljöer sker på ett så smidigt och säkert sätt som möjligt. Det innebär mycket kommunikation mellan olika arbetsgrupperingar och deras expertkunskaper.

Du har även jobbat som verksamhetskoordinator?

– Ja, som nätverkare inom resurshantering hade jag kontakt med samtliga enhetschefer och byggde relationer med dem. Rollen gör att du snabbt får en bred inblick och fördjupad kunskap inom avdelningens verksamhetsstyrning, vilket är jättehäftigt! Jag önskar att alla nyanställda skulle få den möjligheten eftersom du får en glimt av många olika verksamheter, vilket ger mersmak för vad du vill jobba med framöver.

Vad gjorde att du ville ta nästa steg i karriären?

– Jag fick mitt andra barn sommaren 2021 och väl tillbaka kände jag att det var dags för nya utmaningar. I våras fick jag frågan om jag ville bli tekniknära förvaltare på sektionen järnvägsdata, då sökte jag och fick rollen som jag kliver in i hösten 2022.

Berätta om något spännande projekt som du har varit involverad i!

– Jag hittade snabbt förbättringsmöjligheter som jag kunde driva framåt. Jag har exempelvis varit med och tagit fram underlag för förändringsarbete i it-miljöerna för produktionssättningsledare, tekniknära förvaltare och nya projektledare så att de får en bättre introduktion.

Hur märker du att det är en kreativ och dynamisk arbetsmiljö på Trafikverket?

– Om du har en bra idé som du presenterar på ett bra sätt får du ta den vidare. Det är ju jättecoolt! Jag har även varit med och tagit fram mallar för att underlätta livscykelhanteringar för applikationer. Vårt arbete har blivit en standardmall för produktionssättningsledare och fungerar nu som ett gott exempel vid ändringshantering. Vi presenterade mallen på ett kompetensforum, och alla var eniga – det här är precis vad verksamheten behöver.

”Vårt arbetsklimat är öppenhjärtigt.”

Hur är stämningen på Trafikverket?

– Vårt arbetsklimat är öppenhjärtigt, vi har en fin dialog och kan skoja med varandra. Det spelar ingen roll vad du har för titel, som studentmedarbetare kan du hålla i ett möte för en grupp chefer. Jag kunde inte ha fått en bättre arbetsgivare.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer