COTF

Trafikverket

”För de som har viljan har Trafikverket möjligheterna”

2020-03-05

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Anders Ramqvist står utomhus, i en park, med höstfärgade träd och solen i bakgrunden.

Civilingenjören Anders Ramqvist började på Trafikverket i oktober 2017 och är tillförordnad projektledare för drift och underhåll av järnväg.

– När jag träffade min nuvarande avdelningschef på anställningsintervjun kändes det bara så rätt. Så jag hoppade på tåget och började jobba med järnväg – och jag trivs jättebra. Vi finns till för allmänheten, utan vinstdrivande aspekter – det ger mig stolthet, säger han och fortsätter:

– Att Trafikverket har stor påverkan på människors dagliga liv var avgörande för mig i valet av arbetsgivare. Sen är det också otroligt kul att jobba tillsammans mot gemensamma mål. Järnvägen är ett perfekt transportmedel om man vill resa grönt, utsläppen är försumbara eftersom all el vi köper in är grön el.

Anders Ramqvist

Titel: Tf. projektledare för drift och underhåll av järnväg.
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik, master i energiteknik, KTH, examen 2017.

Vad jobbar du med?

– Vi har hand om den dagliga skötseln och underhållet av järnvägen som vi har kontrakterat mot våra entreprenörer. Vi jobbar projektbaserat där vi följer upp ekonomin, leveranser och ser till att entreprenörerna lever upp till de krav som vi satt upp enligt kontraktet. Det innebär mycket samverkan och jag är ofta ute på platsbesök. Att jobba i team för att driva mot målen som vi satt upp är superkul, och det skapar en stark gemenskap. Det är det jag brinner mest för.

Ni är populära bland studenter/young professionals. Varför, tror du?

– Vi har ett brett utbud av juniora tjänster, så jag tror att många kan hitta en tjänst som de trivs med. Sedan finns det en bred kompetens och erfarenhet inom Trafikverket som skapar trygghet för juniorer och tid för dem att växa in i sina roller med stöd av kollegorna.

Vad har ni på gång?

– Vill man vara med och göra skillnad så är Trafikverket en bra plats. Vi drivs alltid för att bli mer effektiva i våra arbetssätt där alla uppmuntras att delta, och lägger fokus på innovation och utveckling. Ett exempel är ett EU-gemensamt signalsystem, ERTMS, som bygger på trådlös kommunikation mellan tåg och anläggningen. Vi har många som kommit direkt från skolan för att jobba med utvecklingen av systemet.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer