Karriär

Trafikverket

”Här får jag utvecklas och rita min egen karriär och framtid”

2019-08-30

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Khalid Raouz står utomhus på en gångväg längs med järnvägsspår i centrala Stockholm.

Samhällsnyttan lockade civilingenjören Khalid Raouz till Trafikverket. Här formar de framtidens samhälle så att människor och varor kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

I augusti 2019 avslutade Khalid Raouz Trafikverkets ettåriga traineeprogram och klev in i rollen som teknikingenjör inom teleteknik. Han har arbetat i både väg- och järnvägsprojekt med bland annat signalteknik på den svenska järnvägen.
– Det är signalsystemet som ser till att vi har en säkrare järnvägsteknik. Bakom tekniken står ungefär 150 år av automationsutveckling, och teletekniken är den som säkrar informationsflödet, säger Khalid.

Hur upplevde du ditt första år på Trafikverket?

– Traineeprogrammet gör det möjligt att se vilka banor karriären kan ta. Året har varit väldigt lärorikt med besök på flera pågående projekt från Kiruna i norr till Malmö i syd. Jag har även haft förmånen att få arbeta på infrastrukturdepartementet och utomlands i Paris med frågor rörande intelligenta transportsystem.

Khalid Raouz

Titel: Teknikingenjör teleteknik
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör inom energi och miljö, inriktning hållbar energiteknik, omvandling av energisystem, policy och management, KTH, examen 2017.
Vad gör du på fritiden? ”Jag har jobbat fem år i restaurangbranschen varav tre år som kock och är lite av en matfantast. Jag gillar att testa nya recept från hela världen och bjuda min stora släkt på maten.”

Vad lockade dig till Trafikverket?

– Jag har alltid velat jobba statligt. Det handlar inte bara om en trygg arbetsmiljö, jag känner även en stolthet i att få göra nytta för samhället och medborgarna. Det kanske också har att göra med att jag är från Marocko och där är det en stor ära att få jobba för staten och särskilt i anläggningsbranschen. På Trafikverket upprepas det ständigt att du har möjlighet att utvecklas och rita din egen karriär och framtid. Det är en platt organisation – det känns som att alla är på samma nivå, och alla är beredda att hjälpa till.

Hur har du utvecklats?

– Jag har fått lära mig att ta ansvar för min egen utveckling, att vara nyfiken, fråga och läsa på. Det första jag gjorde som trainee var att åka till Ängelholm för en intensivkurs i järnväg och vägteknik. För mig som studerade energiteknik gav det ett helt nytt och ovärderligt kunskapsfält. Jag undervisades av kollegor som har varit på Trafikverket i 40-45 år, och det har gett mig så mycket. Nu kan jag verkligen diskutera transportsektorn i Sverige på ett intelligent sätt.

”Jag har alltid velat jobba statligt.”

Vilka är de främsta fördelarna med att jobba här?

– Flexibiliteten – att få styra över sin tid. Det är en arbetsgivare som uppmuntrar en bra balans mellan livet och arbetet. Det går nästan inte att värdera i pengar. Trafikverkets egen skola erbjuder kurser, så här har man allt man behöver för att utveckla och bredda sin kompetens.

Varför borde talanger söka sig till just er?

– Om man har ambitioner och bryr sig om sin karriärutveckling så är det här den rätta platsen. Trafikverket är den största beställaren i anläggningsbranschen, det är vi som säger till hur det ska vara. När man kommer direkt från skolan och studiestressen är det hälsosamt att vara hos en arbetsgivare som bryr sig om medarbetarnas hälsa och välmående.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer