COTF

Trafikverket

”Här får man utrymme att vara kreativ och utlopp för sin personlighet”

2021-09-21

Lästid ca 2 min

Foto: Mikael Johansson

På Trafikverket finns möjligheter att variera sina arbetsuppgifter, prova på flera yrkesroller och flytta till olika orter i Sverige – utan att byta arbetsgivare.

Andreas Gren började på Trafikverket 2012 på en övervakningscentral för telekomnätverket i Gävle. Några år senare flyttade han till Malmö och ansvarade för regionens teknikhus, kablar, master och torn. För tre år sedan utökades hans ansvar till nationell nivå.

– Det är flexibelt att jobba på Trafikverket. Jag har fått möjligheten att bo på olika orter, och valde tidigare i år att flytta tillbaka till Karlskrona där jag är uppvuxen, säger Andreas.

Andreas Gren

Titel: Systemspecialist.

Boktips: ”’Dvärgen’ av Pär Lagerkvist är min favoritbok. Jag har läst den flera gånger och den ändrar sin betydelse beroende på hur jag mognar som person och hur samhället utvecklas.”

Hur tar Trafikverket vara på olika personligheter?

– Jag får utrymme att vara kreativ här. Trafikverket har tagit hand om min personlighet, jag är innovativ och ifrågasättande, och därför har jag lyckats ta mig vidare. Sedan är det många som är duktiga som förvaltare, som har en stabilitet och sitter på enorma mängder kunskap och erfarenhet – och utan dem klarar jag mig inte.

Vad kännetecknar företagskulturen?

– Vi är prestigelösa. Blir det problem hjälper alla till för att få det löst. Det är en fantastisk grej med att jobba på Trafikverket. Alla har mycket att göra men förstår när man ska fokusera på ett enskilt ärende.

Ge exempel på ett intressant projekt som du har varit inblandad i!

– När jag tog över jobbet i Skåne fick jag uppgiften att se över en stor mast från 1960-talet. Masten behövde förnyas och vi startade ett team som pratade med grannarna. Det var mjuka frågor som kanske var det viktigaste i projektet. Vi lyssnade på de boendes behov och tidigare erfarenheter och skapade en bättre relation med omgivningen. Det var ett av de roligaste projekt jag haft. Vi hade bra diskussioner med grannarna och fick en ökad respekt när vi inte ignorerade de problem de upplevt tidigare.

”Det är en trygg arbetsplats.”

Hur upplever du Trafikverket som arbetsgivare?

– Det är en trygg arbetsplats. Jag blev sjukskriven för några år sedan och kände att jag hade bra stöd och fick de resurser jag behövde för att komma tillbaka. Det känns också framtidssäkert. Det finns hur mycket jobb som helst, och digitaliseringen inom väg- och järnvägssystem gör att det bara ökar. Bilar ska kommunicera med bilar, vägar och kameror. Saker ska gå snabbare och man ska få plats med fler tåg.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Möjligheten att kunna byta avdelningar och att du får utlopp för din egen personlighet när du visar den. Just möjligheten att kunna variera sina arbetsuppgifter och roller utan att byta arbetsgivare är en stor styrka. Sedan finns det förmåner som jag upplever att många förvånas över, där ett exempel är en ganska generös semesterpolicy.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer