Trafikverket Placeringar
Karriär
- 2 Trafikverket
Traineeguiden
- 6 Trafikverket
2020-10-20
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Kristofer Hedlund & Julia Sjöberg
Trafikverkets traineeprogram styrs av deltagarnas nyfikenhet och intresse. Framtiden i myndigheten är gemensam – att bidra till att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
Civilingenjörerna Anna Jernlund och Jenny Jansson ingår i Trafikverkets traineegrupp som startade hösten 2019. Traineeperioden är ett år och innefattar bland annat resor för gemensamma träffar, ny kunskap och erfarenheter. Varje trainee har en handledare från den enhet de tillhör samt en fadder som stöttar i frågor som rör traineeaktiviteter.
– Utbildningen består av två delar, en gemensam del för alla traineer och en individuell del som man utformar tillsammans med sin handledare och chef, säger Anna.
– Här händer det mycket hela tiden – man har aldrig en tråkig stund. Bland det bästa med Trafikverket är flexibiliteten, du har möjlighet att påverka dina arbetsuppgifter och arbeta med sådant du intresserar dig för, säger Jenny.
Anna Jernlund
Titel: Projektingenjör.
Utbildning: Civilingenjör system i teknik och samhälle, Uppsala universitet, examen 2019.
Favoritinnovation: ”GPS – med ett lokalsinne som är hellre än bra är kartor och vägbeskrivning i mobilen ett flitigt använt verktyg i min vardag.”
– Jag jobbar som projektingenjör på programmet ERTMS. ERTMS innefattar bland annat införandet av ett nytt signalsystem för Sveriges järnväg vilket är anpassat för Europa. Som projektingenjör är jag med och bygger upp en ny projektstyrningsenhet, vilket är mycket lärorikt, säger Anna.
– Jag är trafikanalytiker och arbetar med samlade effektbedömningar, ett verktyg för prioritering av kommande infrastrukturobjekt för väg och järnväg. Vi gör även efterkalkyler för att följa upp vad som faktiskt blev av infrastrukturobjekten, säger Jenny.
Jenny Jansson
Titel: Trafikanalytiker.
Utbildning: Civilingenjör väg- och vattenbyggnad, Chalmers tekniska högskola, examen 2019.
Favoritinnovation: ”Telefonen – den gör att jag kan ha mycket kontakt med min familj som bor långt ifrån mig.”
– Jag har alltid hört väldigt gott om Trafikverket som arbetsgivare och att traineeprogrammet ska vara en bra brygga in i arbetslivet. Något jag alltid vetat är att jag vill bidra till ett bättre samhälle och då känns Trafikverket helt rätt, säger Anna.
– Jag ville arbeta med frågor som berör vår infrastruktur och vara med och bidra i samhällsutvecklingen, och när jag såg en tjänst som trafikanalytiker var det självklart att jag skulle söka. Jag ser en stor möjlighet att kunna bredda min kompetens här, säger Jenny.
”Jag vill bidra till ett bättre samhälle.”
– Under året har du möjlighet att forma den individuella delen av programmet efter vad du tycker är intressant och vill lära dig mer om. Med den bredden som Trafikverket har är möjligheterna många. Som trainee får du ta del av helheten och lära dig myndighetens roll samt verksamhet på ett sätt som endast ett fåtal har möjlighet till, säger Anna.
– Och kontaktnätet som du bygger upp under året är värdefulla oavsett vart framtiden tar dig. Det gäller inte minst inom traineegruppen där vi finns på olika orter och har olika befattningar så som nationell samhällsplanerare, systemspecialist, teknikingenjör, markförhandlare, projektingenjör och trafikanalytiker, säger Jenny.
Trafikverket